Пет невероятни обществени стълбища

Те са не само начин за придвижване от точка до точка, но и естетически шедьоври

Пет невероятни обществени стълбища

Снимка: Wikipedia

Разбира се, асансьорите са по-удобни, но стълбищата осигуряват прозорец за света, който дава друга гледна точка. Стълбите не само имат функционална роля, но често и естетическа. Но често, понеже ги ползваме за да стигнем от точка А до точка В, забравяме да оценим напълно тяхната красота и архитектурна стойност.

Ако се страхувате от височини, може би някои от тези стълби не са за вас. Но ако фобията не е проблем, не забравяйте да посетите тези 5 обществени стълби, обикаляйки земното кълбо.

Малък съвет – пригответе си удобни обувки.

1. Стълбището на Ватиканските музеи

Старото спираловидно стълбище на Ватиканските музеи е една от най-красивите части на пространството. Известно като стълбището Браманте, оригиналът, построен през 1505 г., е завършен през 1932 г.

2. Планината на небесната порта, Китай

Разположена в национален парк Тян Мън в югоизточен Китай, Небесната порта позволява на посетителите буквално да се разхождат из планината. За изкачването те са възнаградени с невероятни гледки от двете страни на разделението, благодарение на високата естествена дупка от 431 фута в планината.

3. Стъпаловидният кладенец Чанд Баори, Индия

Построен между 800 и 900 г. пр.н.е., Чанд Баори е една от най-старите и атрактивни забележителности в северозападна Индия. Намира се в селцето Абанери  източната част на Раджастан. 3500 стъпала водят като фуния на 100 фута в земята.

4. Център Жорж Помпиду, Франция

Проектиран от звездния архитект Ренцо Пиано през 70-те години на миналия век, Центърът Помпиду се намира в четвъртия арондисман (район) на Париж. В музея се помещават няколко културни институции, включително Националният музей за модерно изкуство, който е най-големият музей за модерно изкуство в Европа. Сградата, включително стълбището откъм улицата, не скрива екзоскелета на конструкцията.

5. Скалата Ел Пенон де Гуатапе, до Маделин, Колумбия

Разположена на около 40 мили на изток от Меделин, Ел Пенон де Гуатапе е 7000-футова скала, превърнала се в забележителността на региона. Посетителите могат да стигнат до върха й по над 600 стъпала.

Коментари: 0