Министър Желязков спря търга за разпродаването на теснолинейката

Предстои да се установи икономическият ефект от продажбата на товарните вагони

Министър Желязков спря търга за разпродаването на теснолинейката
Транспортният министър Росен Желязков е спрял днес търга за разпродажбата на теснолинейни товарни вагони. Това информираха от пресцентъра на ресорното министерство. Причината за спирането на търга е, че трябва да се установи икономическият ефект, който би имал обявения търг за продажба.

Преди дни стана ясно, че от БДЖ са публикували търг с тайно наддаване за продажбата на 359 товарни вагона по теснолинейката Септември - Добринище. В сайта на железопътния превозвач е публикувано обявление на търга с цените на вагоните, които варират от 2315 до 3921 г. Жп експерти коментираха, че цените за тези вагони в подобен търг са ниски. Първият търг е бил проведен на 20 ноември, а вторият е насрочен за 30 ноември. 

През тази година румънска компания е закупила 11 товарни вагона от теснолинейката на същите цени, който в момента се използват за атракционно пътуване в северната ни съседка. 

Според сайта tesnolineikata.com ако е намерен купувач за всички товарни вагони, то по линията няма да тръгнат товарни влакове, защото едва ли ще има кой да произведе нови такива за непопулярно междурелсие 760 мм. Според информация на служители на железницата вагоните за продан за запазени, защото са пътували по линията за кратко и при подходящата инвестиции и ремонт те могат да се използват за товарни или атракционни пътувания.
Коментари: 0