Ветото на президента е преодоляно и данъкът за старите коли скача

С гласовете на 130 народни представители от догодина налогът ще се определя и спрямо екологичността на автомобила

Ветото на президента е преодоляно и данъкът за старите коли скача

Снимка: Economic.bg/Архив

Депутатите отхвърлиха ветото на президента и данъците за старите коли ще бъдат повишени от  следващата година. Със 130 гласа „за“ и 46 „против“ бяха приети промените в Закона за местните данъци и такси, през преходните и заключителни разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане. Те предвиждат данъците за автомобилите да се определят не само на база на тяхната мощност, но и на база тяхната екологичност.

Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него са гласували повече от половината от всички народни представители, т.е. 121 депутати.

Новата формула ще взема предвид два фактора – колко са конските сили на автомобила и какъв стандарт за екологичност покрива той. Очаква се по-високата ставка да засегне около 70% от собствениците на автомобили в България, като според управляващите повишението няма да е с повече от 30%, а според опозицията – с 50%.

Промените предвиждат също така вече да няма данъчно облекчение за коли, на които допълнително им е сложена газова уредба. Това предизвика много критики, тъй като пропан-бутанът е по-екологично гориво от дизела и бензина.
Коментари: 0