Петър Диков подаде оставка

Тя ще е в сила от 9 февруари 2016 г.

Петър Диков подаде оставка
Автор: Илия Лазаров

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка. Той е подал молба до кмета на столицата Йорданка Фандъкова да бъде освободен от длъжност, считано от 9 февруари 2016 г. Диков е депозирал и молба за освобождаването му от борда на директорите на столичния "Метрополитен".

Оставката му идва малко преди преизбраният кмет на столицата Йорданка Фандъкова да обяви екипа си в новия мандат.

Диков търпеше много критики за начина, по който взима решенията и какви предложения предлага за развитието на града. Мнозина го подозираха, че защитава корпоративни и олигархични интереси.

След оставката му следва конкурс за избор на нов главен архитект, който би могъл да приключи в началото на 2016 г. Дотогава Диков ще бъде на поста.

Той се оттегля преди края на конкурса за новия облик на центъра на града, конкурса за устройствен план на Борисовата градина, с провален конкурс за площад "Св. Неделя" и други. По негово време се реализираха спорни проекти като ремонта на бул. "Витоша", който стана пешеходен, като най-много критики отнесе фонтан, който въпреки обещанията на Диков и досега не е премахнат. 

Сред неодобряваните проекти са и кръстовището на 2 нива при Лъвов мост и това при Семинарията, както и нереализиралата се трамвайна линия през Борисовата градина до Студентски град.

През 2009 г. беше приет общ устройствен план на София, за който опозицията в общинския съвет смята, че взима големи части от Западен парк и Борисовата градина за застрояване. Последен пример е строеж зад "Софияленд".

Коментари: 0