Петима британски политици ще се борят за лидерския пост в Лейбъристката партия

Киър Стармър се счита за фаворит в надпреварата

Петима британски политици ще се борят за лидерския пост в Лейбъристката партия

Снимка: БТА

Петима британски политици влизат в ботката за поста на нов лидер на опозиционната Лейбъристка партия на Обединеното кралство. В събота вечер министърът в сянка на Brexit Киър Стармър, както и редовите депутати лейбъристи Джес Филипс и Лиса Ненди влязоха в битката. 

Стармър се счита за фаворит в надпреварата. Министърът на външните работи в сянка и Емили Торнбъри и министърът на финансите в сянка Клайв Луис също претендират за поста ръководител на партията. 

В същото време за основен конкурент на Стармър се смята за министъра за бизнеса в сянка Ребека Лонг Бейли, която все още не е официално номинирана за лидер на партията.

Лейбъристката партия на Великобритания претърпя най-голямото поражение от 1935 г. на парламентарните избори през декември. В резултат на това настоящият шеф на партията Джеръми Корбин трябваше да обяви, че ще подаде оставка след избора на нов лидер на лейбъристите, което би трябвало да се случи през следващите няколко месеца.

"Трябва да възстановим доверието в нашата партия като сила, която иска промяна и най-доброто за страната ни", азва Стармър. Той е привърженик на запазването на членството на Великобритания в ЕС и се застъпва за втори референдум за Brexit.
Коментари: 0