Петков и Василев ще вземат от електората на протестните партии

Идеологическото позициониране на партията на служебните министри е като на НДСВ, но няма да има този успех

Петков и Василев ще вземат от електората на протестните партии

Снимка: Алфа рисърч

4100 ~ 4 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Геновева Петрова е управител на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Тя е част от екипа на агенцията от нейното създаване. Ръководи и координира работата на изследователския екип. Отговаря за международните проекти  в областта на маркетинговите проучвания.

Магистър по политически науки от СУ “Св. Климент Охридски”, с множество публикации по въпросите на местното самоуправление, европейската интеграция и политическите нагласи.

Г-жо Петрова, анонсът, който направиха бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, е, че ще печелят лявото с десни идеи. Това къде ги позиционира?

– Сама формулировка „ляво с десни идеи“ е доста странна и поставя въпросителни пред чисто идеологическото позициониране на този проект. Най-близката асоциация е популизъм, но нека да изчакаме и да видим по-подробно  идеите на неговите представители Кирил Петков и Асен Василев. Презумпцията е, че от размиването на подобни системи, ценности и всичко останало, не може да се очаква нещо положително. Ако приемем, че те се позиционират вляво и предложат десни идеи, това не би било удовлетворително за самите леви избиратели. Обратното също важи.

Ако целта е да привлекат десни избиратели, но да запазят някои свои леви идеологически позиции, каквито и двамата бивши министри споделяха по отношение на актуализацията на бюджета и някои социални и икономически мерки, не мисля, че това би удовлетворило десните избиратели. В този смисъл има риск някой, който им гласува доверие, да бъде разочарован.

Тоест в крайна сметка излиза, че те ще се насочат към електората, който гласува за партиите на промяната?

– Едно от нещата, които и двамата министри говорят от доста време насам е, че ще участват в продължаването на промяната. Това означава, че те отправят поглед към избирателите, които са протестно настроени. Но тези избиратели имат своите позиции и идеи и затова имаме няколко протестни партии, а не една. Според мен една нова протестна партия, която да е лишена от ясен идеологически облик, по-скоро няма да оправдае очакванията на избирателите.

Този проект, който се лансира, прилича на проекта на НДСВ, който размести лявото и дясното у нас. Ще има ли същия успех?

– Аз не случайно направих една асоциация с популизма, защото можем да открием прилики с 2001 г., когато НДСВ дойдоха и поеха управлението на страна. Тогава се видя, че тази липса на идеологическа хигиена и чистота не дава резултата, който хората очакват. Ако те продължават да се стремят към лявото с десни идеи, все повече ще придобиват облика на популисти в смисъла, който политическата наука влага – липса на идеология, наличието на харизматичен лидер, липса на ясна партийна структура. Това са индикатори, които все се вписват в популизма. Един от уроците на последните няколко месеца и последните две неуспешни народни събрания са, че само желанието и енергията за промяна не са достатъчни да се стигне до последователни управленски решения в полза на хората.

Двата парламента не успяха да излъчат стабилно правителство, а видимият проблем е липсата на ценностна спойка между отделните протестни партии. Ако имаме още един проект, който се развива по подобна концепция, е възможно заради популярността на неговите лидери да се привлече електорална подкрепа, но не виждам на този етап индикатори, които да ни убедят, че ще се преодолеят досегашните проблеми при излъчването на редовно управление.

Възможно ли е да отнеме електорат от ИТН?

– Да, те могат да черпят електорален ресурс от всички партии, защото се заявяват като част от промяната. Въпросът е дали този проект ще допринесе за увеличаване на избирателите към протестната ниша, или ще бъде поредният конкурент в това пространство.

На Румен Радев как ще отрази този проект?

– В следващите месеци ще разберем, но при всички положения сигналите, които излъчват и президентската администрация, и от служебното правителство, както и самите Петков и Василев е, че този проект се ползва с благоволението на президента, макар чисто формално Румен Радев да не го припознае като свой. Факт е, че това са служебни министри, които са добили силна публична популярност като членове на неговото служебно правителство.

Служебният премиер също заявява публичната си подкрепа за този кабинет. Проектът се създава в електорална ситуация, при която ще имаме две кампании – президентска и електорална, а заявката, че бившите служебни министри ще бъдат част от промяната, кореспондира със заявката на президента, който се позиционира и разпознава като патрон на промяната. Всичко това означава, че политическият проект е близък до настоящия президент и неговата администрация.

Как би продължила да реагира БСП на този проект, защото те имаха първоначално негативни реакции и питаха президента дали има нещо общо с него?

– Те са в момента в ситуация на изчакване, за да преценят риска за собствения си електорален резултат. На БСП, на протестните партии, на президента и на хората от новия политически проект няма да им бъде лесно да излязат леко от ситуацията, защото се създава усещането за някакъв вид предателство. От една страна, на президента към партиите на протеста, от друга страна, на служебни министри, които уверено твърдят, че се ангажирани с промяната именно като министри, но с този ход показаха, че не разпознават служебното правителство като достатъчно пространство за участие в промяната, от трета страна, излича, че то по някакъв начин е било трамплин по пътя към сформиране на политически проект. Ситуацията не е лесна за никого от тези актьори.

Може ли да се каже как тази ситуация ще се отрази на изборния резултат на президента?

– Изборният резултат на президента не зависи само от този нов политически проект, а и от конкурентите, които ще участват в президентската надпревара, но те все още не са ясни. Трябва да се изчака да се види дали другите партии, които по един или друг начин се асоциират с промяната, ще излъчат силни конкуренти, или ще излъчат кандидатите, които да вървят по пътя си към втория мандат на Радев.

Сигурно ли е, че проектът на Петков и Василев може да влезе в следващия парламент?

– Електоралната история сочи, че има такива случаи, като НДСВ. Те бяха точно такъв казус. Единственото, което относително сигурно можем да твърдим в момента е, че проектът на Петков и Василев няма да повтори този електорален успех, който имаха през 2001 г. НДСВ. Към момента протестните и други партии имат свои ядра от симпатизанти, които са готови да ги подкрепят. Поради това смятам, че обществото няма да делегира на една политическа сила правота да излъчи сама управление.

Подкрепи Economic.bg