S&P: Въвеждането на биткойн ще струва скъпо на Ел Салвадор

Според рейтинговата агенция дръзкият ход крие огромни рискове и малки ползи

S&P: Въвеждането на биткойн ще струва скъпо на Ел Салвадор

Снимка: Twenty20

1500 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Биткойн авантюрата на Ел Салвадор

Приемането на биткойн за законно платежно средство в Ел Салвадор има непосредствени негативни последици, включително за кредитния рейтинг на страната, посочва S&P Global в свой доклад. Агенцията изтъква, че този ход застрашава надеждите за подкрепа от Международния валутен фонд и буди притеснения за увеличаване на фискалната уязвимост. 

Според доклада приемането на узаконяването на силно волатилния биткойн ще струва скъпо. Неговата изключителна нестабилност би довела до големи колебания в цените, намалявайки стимула той да бъде използван за ежедневни транзакции. Съществуват и фискални рискове, свързани със способността за плащане на данъци в биткойни, както и риск от несъответствие на валутния курс във финансовия сектор, ако банките държат големи количества биткойни в баланса си, но предоставят кредит предимно в щатски долари.

Рискът, свързан с приемането на биткойн като законно платежно средство в Ел Салвадор, изглежда надвишава потенциалните му ползи“, казаха от S&P. 

Към момента S&P оценява кредитния рейтинг на централноамериканската държава на „В-“, което означава „стабилна перспектива“. Moody's намали рейтинга на Ел Салвадор до Caa1, еквивалент на една степен под B-, в края на юли. 

Биткойн стана законно платежно средства в Ел Салвадор на 7 септември, когато в сила влезе приетият три месеца по-рано закон за това. Стартът бе съпроводен от технологични проблеми и последван от протести на гражданите, които навръх 200-годишнината от независимостта на страната обвиниха президента Наиб Букеле в диктатура.

Според държавния глава приемането на биткойн ще помогне на живеещите в чужбина по-лесно да пращат пари на семействата си, а на хората без банкови сметки – да се включат активно във финансовия живот. Експертите от S&P обаче са на мнение, че 

Потенциалните ползи от криптовалутата е малко вероятно да се реализират в краткосрочен план.“ Една от причините е липсата на доверие. 

Подкрепи Economic.bg