Биткойн доведе до протести и обвинения в диктатура в Ел Салвадор

Страната стана първата в света, въвела дигиталната монета като официална валута заедно с долара

Биткойн доведе до протести и обвинения в диктатура в Ел Салвадор

Снимка: БТА

1260 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Биткойн авантюрата на Ел Салвадор

Хиляди протестиращи излязоха на улиците в Ел Салвадор, за да изразят острото си несъгласие с въвеждането на биткойн като законно платежно средство. Напрежението там започна да се нажежава, след като миналата седмица влезе в сила новият закон за криптовалутата, чрез който тя бе приравнена като инструмент с долара.

Държавата стана първата в света, въвела дигиталните пари като официално признато платежно средства. Това се случва 20 години, след като Ел Салвадор започна да въвежда долара като официална валута, отказвайки се от собствената си – колона. 

Президентът Наиб Букеле твърди, че превръщането на биткойн в официална валута ще помогне на салвадорците, работещи в чужбина, да изпращат пари у дома. Демонстрантите обаче се опасяват, че това ще доведе до нестабилност и инфлация в обеднялата латиноамериканска страна.

Протестиращи подпалиха чисто нов банкомат за биткойни, докато други държаха табели с надписи, определящи Букеле като „диктатор“, предава BBC. Събрали се в столицата Сан Салвадор по случай 200-годшнината от независимостта на страната, демонстранти размахваха плакати с призиви „Не на биткойн“ и „Уважавайте Конституцията“.

Те обвиняват президента, че си служи с авторитарни средства, за да затегне властта си. Букеле обаче все още се радва на силна подкрепа в Ел Салвадор, като според неотдавнашно проучване 85.7% от хората го одобряват.

Въвеждането на биткойн в страната бе съпроводено с технологични проблеми в първите дни. Тогава криптопортфейлът Chivo, лансиран от държавата, все още не бе пуснат в основните платформи за приложения на Apple и Google. Впоследствие това бе преодоляно.

Определян като „дързък“, безпрецедентният експеримент на Ел Салвадор доведе до поевтиняване на биткойн миналата седмица. От близо 53 000 долара цената му бързо се срина до почти 45 000 долара. В момента един брой се котира за около 47-48 хиляди долара. Анализаторите са фокусирани върху дългосрочните ефекти – според оптимистите случаят е поредното потвърждение за светлото бъдеще на криптовалутата, докато песимистите се отбелязват волатилността и възможните тежки финансови последици за икономиката на латинската държава.

Подкрепи Economic.bg