ЕП отхвърли резолюцията, заплашваща българското животновъдство

Единствен „за“ от българските евродепутати гласува Радан Кънев от „Демократична България“

ЕП отхвърли резолюцията, заплашваща българското животновъдство

Снимка: ЕП

6454 ~ 1 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Европейският парламент не прие предложената резолюция на „Зелените“, която имаше за цел да ограничи използването на антибиотици в животновъдството. Документът бе отхвърлен с 450 гласа „против“, 204 „за“ и 32 „въздържал се“. Почти всички български представители гласуваха "против", с едно изключение – евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев, който подкрепи резолюцията.

Припомняме, че българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки aлармира пред Economic.bg за огромните негативни последствия от приемането на подобна резолюция. Според него тя е насочена срещу родните селскостопански производители.

Радвам се, че тази скандална резолюция не беше приета от ЕП. Тя определено беше в защита лобистки интереси и щеше да застраши българските производители. „Зелените“ продължават да твърдят, че антибиотиците, които се дават на животните, преминават в човешкия организъм, а тази теза e безумна. Доволен съм, че с колегите успяхме да се обединим и да защитим българския интерес", сподели след гласуването Джамбазки.

Евpoдeпyтaтът Πeтъp Bитaнoв oт гpyпaтa нa Πpoгpecивния aлиaнc нa coциaлиcтитe и дeмoĸpaтитe, ĸoйтo e члeн нa вoдeщaтa зa Peзoлюциятa Koмиcия пo oĸoлнa cpeдa, oбщecтвeнo здpaвe и бeзoпacнocт нa xpaнитe също изрази опасенията си от евентуалното приемане на резолюцията. Близо 7000 ветеринарни лекари, експерти в областта на здравето на животните, предупредиха, че предложението за надхвърляне на научно обоснованите ограничения за употребата на антибиотици за животни би застрашило здравето и благосъстоянието на добитъка и домашните любимци.

Подкрепи Economic.bg