Петков призна, че още чака бележка за канадското си гражданство

Ако бюджетът не бъде актуализиран от парламента, иначе наличните 430 млн. лв. няма да отидат в помощ на българския бизнес

Петков призна, че още чака бележка за канадското си гражданство

Снимка: БТА

2618 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Икономическият министър Кирил Петков, който е сред най-дейните в служебния кабинет, отново влезе в заглавията на медиите – този път със съмнение за двойно гражданство. Той вече потвърди, че се е отказал от канадския си паспорт, но чисто формално процедурата може да не е приключила и това повдига нов конституционен казус и въпрос дали извършените от него досега действия няма да бъдат обезсилени.

Петков потвърди, че е предал паспорта си и е направил волеизявление за отказ от канадското си гражданство, придобито на 14-годишна възраст, още през април. На въпрос дали е получил официално решение от тамошните власти, той каза в ефира на Nova:

Не съм я получил още. Чакам я всеки момент.“

Според него решението ще пристигне до дни. Петков обаче изтъкна, че според него и конституционните юристи, с които е разговарял, актът на чуждата държава не би трябвало да е толкова важен, колкото собственият му, като български гражданин.

„Ако Канада се забави, трябва ли българската държава да се подчини на акт на чужда страна“, попита реторично той. Петков бе категоричен, че суверенитетът на държавата трябва да зависи от собствената ѝ конституция, закони и граждани.

Според него личната атака е знак, че си върши работата като министър и че е засегнал чужди интереси, които допреди това са си вървели по реда. Припомняме, че конституционният съд образува дело по запитване на ГЕРБ относно гражданството на Петков и функцията му на министър. По-рано Министерството на външните работи също изпрати официално запитване до Канада.

Петков изтъкна, че важните въпроси пред страната днес са свързани с актуализацията на бюджета. Без нея, 430 млн. лв. няма да влязат в българския бизнес на фона на надигащата се нова COVID вълна, напомни той. Без антикризисни пари ще останат и медиците, пенсионерите и полицаите.

Представете си, че бежанците (от Афганистан) тръгнат към България, а ние нямаме пари за българските полицаи.“

Петков отбеляза, че пари в бюджета са налични, но парламентът трябва да реши как те да бъдат похарчени. Все още обаче няма сформирани постоянни комисии, поради което не могат да започнат дебатите за актуализацията. Междувременно президентът се готви да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като кабинетът на „Има такъв народ“ претърпя провал.

Единственият шанс за сформиране на управление – според мнозина нищожен – е в третия мандат. ГЕРБ вече обяви, че ще върне веднага своя. Още не е ясно коя партия ще получи последната възможност за съставяне на кабинет.

Подкрепи Economic.bg