Петкова: Подготвяме търга за изграждането на интерконектора с Гърция

За диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, България трябва да разполага с необходимата инфраструктура

Петкова: Подготвяме търга за изграждането на интерконектора с Гърция
560 ~ 2 мин. четене

България е на етап подготовка на документацията за провеждане на обществената поръчка за строителството на интерконектора Гърция – България. „Тя трябва да стартира съвсем скоро и изграждането трябва да започне до края на първото тримесечие на 2018 г., а до 2020 г. се очакват реалните доставки.“ Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференцията "България и Азербайджан: 25 години дипломатически отношения в София.

По думите на Петкова изграждането на тази инфраструктура е безспорен приоритет за правителството. Министърът обясни, че за да стане факт диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, България трябва да разполага с необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност за доставка от различни източници.  

На този етап България няма как да участва в процедура по откупуване на акциите на ЧЕЗ. Това заяви по повод изказването на президента на КНСБ Пламен Димитров, че държавата трябва да си върне контрола на дружеството. Министърът взе участие

Тя обясни, че когато се говори държавата да откупи ЧЕЗ трябва да е ясно, че това представлява сериозен ресурс – освен за закупуване и за инвестиции, но и поддръжка на мрежата. Отношение има и предстоящата либерализация на пазара у нас.

„ЧЕЗ е частно дружество, в което едноличен собственик на капитала е чешката държава и решението за продажба на дела в България е изключително и само на собственика. Процедурата, която се провежда е по реда на чешкото законодателство и ние на този етап не бихме могли по никакъв начин да въздействаме, коментира Теменужка Петкова.

Не трябва да забравяме и нещо друго, което е много важно, и то е свързано с това, което предстои да се извърши в електроенергийния сектор в страната - пълната либерализация на електроенергийния пазар. Петкова напомни, че трите електроразпределителни дружества няма да имат монопол, което означава, че всяко едно от тях ще трябва да се конкурира с всички останали доставчици на електрическа енергия.

Това, което тези три електроразпределителни дружества ще продължават да ползват в рамките на един либерализиран пазар, е че те ще получават такса "пренос" и такса "достъп" тъй като мрежата е тяхна. Всичко останало по отношение на търговията с електрическа енергия, на доставките, ще бъде на пазарен принцип, добави Петкова.

Подкрепи Economic.bg