Петкова: Никой отвън няма да попречи „Турски поток“ да мине през България

Енергийният министър подчерта, че страната ни спазва всички европейски правила за този проект

Петкова: Никой отвън няма да попречи „Турски поток“ да мине през България
Не е възможен политически натиск от страна на други държави спрямо България, който да попречи газопроводът „Турски поток“ да премине през страната ни. Това каза в сутрешния блок на bTV енергийният министър Теменужка Петкова. Тя подчерта, че България стриктно следва както европейското законодателство, така и националния си интерес, за реализацията на газопровода през българска територия.

„Турски поток“ като проект видяхме, че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък това, за което в България работим, е реализацията на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център.  По нея работим заедно с ЕК, подкрепя се от Комисията и предвижда няколко основни елемента“, каза Петкова.

Тя обясни, че концепцията предвижда България да изгради липсващата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от поне три източника. Трябва да бъде създадена и борса за търговия с природен газ. Петкова каза още, че в концепцията е включен и анализ на възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България до границата със Сърбия.

„Каквото и решение да вземе Русия, то трябва да бъде съгласно европейските правила. България стриктно следва европейското законодателство в областта на енергетиката, по-специално на природния газ. Не бива да се повтарят стари грешки“, заяви енергийният министър.

За АЕЦ „Белене“ Петкова припомни, че в началото на годината започва процедурата за избор на нов стратегически партньор на Националната енергийна компания (НЕК) за изграждането на атомната електроцентрала. Етапите на процедурата се очаква да преминат в рамките на 11-12 месеца. Така според министъра отлагане на проекта няма.
Коментари: 0