Пазарите започват седмицата с мечи настроения

Компанията Johnson & Johnson изгуби 10% от пазарната си капитализация

Пазарите започват седмицата с мечи настроения
Американските пазари започват седмицата с негативни настроения, след като финишираха изминалата седмица силно повлияни от мечките. Това се дължи основно на слабите икономически данни от Китай и Европа, както и на опасенията, че глобалният икономически растеж се забавя.

Широкият S&P 500 се раздели с 1.9% до 2599 пункта, технологичният Nasdaq – с 2.26% до 6910, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average – с 2% до 24100. От началото на годината до края на петъчната сесия трите бенчмарка са се понижили с респективно 2.75%, 0.11% и 2.5%. В корпоративните новини отново се открои технологичният гигант Apple, чиито книжа поевтиняха с 3.2% след като преди дни Пекин забрани вноса на седем модела iPhone заради нарушаване на патентните права на Qualcomm, а пък в отговор Apple обеща да направи всичко възможно, за да отговори на изискванията на регулациите в Китай.

Междувременно Johnson & Johnson изгуби 10% от пазарната си капитализация, след като Reuters съобщи, че компанията е била наясно за наличието на азбест в бебешката пудра. На облигационните пазари доходността по 10-годишните щатски държавни ценни книжа се понижи до 2.893%, а тази по 30-годишните облигации - до 3.147%.

В Италия министър-председателят Джузепе Конте заяви, че страната не може да понижи бюджетния си дефицит под 2.04% от БВП и че се надява да се споразумее с Европейската комисия. Борсите пък бяха повлияни отново от слабите данни от Китай и Стария континент. Британският FTSE се понижи с почти половин процент и приключи седмицата на ниво от 6845. Немският DAX се раздели с 0.54%, а френският САС – с 0.88% - до 4853 пункта. Водещ губещ беше автомобилният сектор със спад от 1.29%. Fiat Chrysler, Renault и Volkswagen са в основата на спада на продажбите в Европа за ноември в размер на повече от 8%, когато търсенето се влияе сериозно от нововъведените строги тестове за вредни емисии.

Днес на обяд ще бъде публикувана информация относно индекса на потребителските цени Еврозоната. Очаква се основният и базов индекс, който изключва силно волатилните горива и храни, да остане непроменен на ниво от 1%.

Cisco Systems Inc.

Седмичната графика на Cisco Systems ни показва силната подкрепа на 50-периодната средна ЕМА, формираща постепенно поскъпване на акциите. Очакваме нов скок и пробив над 50 долара, но индикаторът MACD ни подсказва, че може да се защитим от загуби при евентуален пробив на формираната линия на подкрепа до пълзящата средна. Последното тримесечие на 2018 индикира за забавяне на растежа със съпротива при 50 долара, но предвид глобалните настроения смятаме, че компанията се движи повече от отлично и би било удачно да се влезе в средносрочна дълга позиция.

USD/CAD

През изминалите няколко седмици 8-часовата графика ни показва, че валутната двойка образува стабилно възходящо движение, но през последните дни имаме забавяне и понижаване на максимумите. MACD ни подсказва за нов спад, който смятаме, че би бил ограничен до не повече от 1.3300 при линията на подкрепа. Евентуален пробив би изпратил котировките до 200-периодната средна при 1.3150-1.3200.

XAG/USD

Среброто продължава да се движи в консолидиран канал през цялото последно тримесечие на годината и ограничението е в рамките на 14-15 долара за тройунция. След като в петък котировките избягаха от нивото на съпротива, смятаме, че в близките дни стойностите отново ще докоснат подкрепата, което спокойно може да се използва за продажба с цел 14.20-14.00, след което да се влезе в дълга позиция до достигане на съпротивата.

Nikkei

Японският индекс се движи относително ритмично от края на октомври насам – имаме стабилна подкрепа около 21 000 пункта и относително постоянна съпротива при около 22 500. Спадът от изминалата седмица ни дава възможност да се възползваме от покупка на по-изгодна цена с цел 22 000-22 500, но преди това очакваме понижението да продължи до зоната на подкрепа. В средата на седмицата индикаторът Стохастик излезе от прекупения пазар и се устреми към стойности под 20 пункта. След достигането им за вход в дълга позиция може да се използва обръщането на движението му.
Коментари: 0