Петкова: Сътрудничеството с Total, OMV, Shell, Repsol съдейства за енергийната ни сигурност

По време на Българското председателство трябва да се постигане общ подход по пакета „Чиста енергия за всички европейци“

Петкова: Сътрудничеството с Total, OMV, Shell, Repsol съдейства за енергийната ни сигурност

Сътрудничеството с компании Total, OMV, Shell, Repsol, които работят по проучвания за нефт и газ в дълбоко Черно море, съдействат за изпълнение на приоритетa за постигане на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри годишната среща на Асоциацията на европейската петролна индустрия в София.

По нейните думи, това партньорство е фактор за постигане на енергийна сигурност в полза на всички потребители. По думите й България ще продължи да работи активно, изцяло в синхрон с принципите на Европейския енергиен съюз.

Тя отново подчерта, че сътрудничество в Западните Балкани и изграждането на липсващите междусистемни връзки ще бъдат във фокуса на българското председателство на Съвета на ЕС в енергийната област.

Петкова акцентира и върху ангажираността на българското председателство да положи всички усилия за постигане на общ подход по законодателните инициативи от пакета „Чиста енергия за всички европейци“. Те са свързани с възобновяемите енергийни източници, директивата за енергийна ефективност, дизайнът на електроенергийния пазар и други.

Министърът каза още, че налагането на мораториум върху добива на природен газ в Добруджа няма да е в интерес на българските граждани и бизнес. 

Коментари: 0