Петролът напредва за трети пореден ден

Но търсенето намалява в световен мащаб заради кризата с коронавируса

Петролът напредва за трети пореден ден

Снимка: Pixabay

980 ~ 2 мин. четене
Цените на петрола удължиха печалбите си за трета сесия в сряда, нараствайки заедно с финансовите пазари с надеждата, че Вашингтон скоро ще одобри мащабен пакет от помощи за овладяване на икономическото въздействие от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Суровият американски петрол CLc1 докосна стойност от 25,24 долара за барел в началото на сесията и се търгуваше до 24,82 долара за барел, или с 81 цента нагоре (3,4%), към 04.12 ч. по Гринуич.

Суровият Brent LCOc1 се търгуваше със 75 цента по-скъпо, или 2.8%, при $27.90 за барел, след като се повиши до най-високото ниво от 28.29 долара.

Конгресът на САЩ може да гласува в сряда стимули на стойност 2 трилиона долара, след като републиканците и демократите заявиха, че са близо до сделка, а оптимизмът по отношение на пакета подхрани скока на фондовите пазари.

Все пак търсенето на петролни продукти, особено на реактивно гориво, намалява в световен мащаб, тъй като все повече правителства обявяват извънредни мерки, за да ограничат разпространението на коронавируса, поставяйки капак на цените на петрола.

„Ще бъде трудно да се повиши търсенето, ако много страни останат блокирани и авиокомпаниите останат спрени“, коментират анализаторите на ANZ.

Пазарът е изправен и пред заплахата от увеличени доставки, след като Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия, група, известна като OPEC +, не успяха да разширят споразумение за намаляване на цените на производството и поддръжката след края на март.

Цените на петрола са паднали около 45% досега този месец.

„Необходимо е връщане на нормално производство в ОПЕК + и стабилизация на ситуацията с коронавируса, за да се вдигнат цените на петрола обратно до цените преди срива“, отбелязват аналитици в OCBC Bank.

В Съединените щати суровите запаси паднаха с 1,2 милиона барела през седмицата до 20 март до 451,4 милиона барела, в сравнение с очакванията на анализаторите за изграждането на 2,8 милиона барела, показват данни на Американския петролен институт от вчера.
Коментари: 0