Петролът печели от трафика по улиците, дори и при ръст на случаите с Covid-19

В Шанхай и Москва трафикът се върна обратно на нивата от миналата година

Петролът печели от трафика по улиците, дори и при ръст на случаите с Covid-19

Снимка: БТА

Цените на петрола се повишават в петък благодарение на възстановяването на търсенето на гориво, дори при скок на новите случаи на коронавирус в САЩ и Европа и натрупването на запаси на „черно злато“, предава Reuters.

Към 10:00 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 0.73% до 41.35 долара за барел. Лекият американски суров петрол WTI е нагоре с 0.59% до 38.95 долара за барел. По-рано в сесията двата бенчмарка се повишиха със съответно 1.6% и 1.5%. Въпреки това двата сорта петрол са напът към слабо понижение за седмицата.

Като цяло пазарите на суровини гледат позитивно на глобалното възстановяване в петък, въпреки притесненията от нова вълна на заразата, заяви Автар Санду, старши мениджър за стоковия пазар във Phillip Futures в Сингапур.

Според анализаторите сателитните данни, показващи силно повишаване на трафика в Китай, Европа и в САЩ, сочат подобряване на търсенето на гориво.

Трафикът в Шанхай през последните няколко седмици бе по-висок, отколкото през същия период миналата година, докато в Москва трафикът се върна обратно на нивата от 2019 г., показаха данни, предоставени на Reuters от технологичната компания за местоположение TomTom.

Въпреки това има опасения, че при скок на инфекции с Covid-19 в южните американски щати може да бъде забавено търсенето на гориво в САЩ, особено тъй като някои от тези щати, като Флорида и Тексас, са сред най-големите потребители на бензин.

Перспективата за увеличаване на производството на суровина в САЩ също лимитира печалбите в петък.

Проучване сред мениджърите на петролни и газови компании в Далас установи, че повече от половината ръководители, които са намалили производството, очакват да го възобновят до края на юли.

Коментари: 0