Петролът пое надолу след срещата на ОПЕК

Картелът ще продължи политиката си за поддържане на добива с цел запазване на пазарния дял

Петролът пое надолу след срещата на ОПЕК

В хода на търговията на Междуконтиненталната борса цената на фючърсите за януари на нефт сорт Брент спадна с 1,43% до 43,22 долара за барел. Цената на суровия петрол WTI се понижи с 2,31% до 40,15 долара за барел.

Напомняме, че вчера Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), на заседанието във Виена вчера, прие увеличение на допустимите дневни добиви от 30 млн. барела на ден. Членките на ОПЕК не успяха да постигнат единодушни решение за квотите.

Спад в приетите дневни добиви на картела не се очакваше, а повишение на квотите се разглеждаше като един от възможните сценарий, дори и като се има предвид, че производството надхвърля 32 милиона барела дневно, а цените падат.

Затрудненията на картела са причинени от оценката за потенциалното предлагане на Иран с връщането на пазара след вдигането на санкциите за страната. Решението за новите квоти на ОПЕК може да бъде прието само, след като това се случи, съобщи ръководителят на организацията Абдала ел Бадри.

Вчера по време на срещата на ОПЕК във Виена президентът й Емануел Ибе Качикву коментира, че групата ще изчака и ще се срещне отново на 2 юни 2016 г., за да обсъди политиките си. Той съобщи, че членовете на организацията могат да поддържат нивата на настоящите добиви.

С увеличаването на квотите до 31,5 млн. барела на ден, картелът на практика официално установи текущите нива на добивите, но не посочва цел на производство.

ОПЕК ще запази производството на сегашните нива и ще се въздържа от поставянето на официална цел, пише в тази връзка Bloomberg.

През ноември предлагането в картела нарасна до 31,77 барела на ден от 31,64 млн. през октомври, сочат данни на Ройтерс, базирани на информация от петролни компании, транспортни фирми, ОПЕК и консултанти.

Коментари: 0