Петролът поскъпна рязко след срещата на Г-20

Сорт Брент се покачи с 5% в рамките на няколко часа след отварянето на търговията в понеделник

Петролът поскъпна рязко след срещата на Г-20
Цените на петрола тръгнаха рязко нагоре, движени от 90-дневното „примирие“, което президентите на САЩ и Китай постигнаха. Към 11 ч. българско време сорт Брент се търгуваше с 5% нагоре до 62.4 долара за барел, а американският лек суров петрол – с 5.3% до 53.6 долара за барел.

Допълнителен стимул на цената дава и очакването, че на предстоящата среща на ОПЕК тази седмица ще бъде взето решение да се ограничи добива на петрол от държавите членки в картела с между 1 и 1.3 млн. барела дневно. Целта е да се избегне свръхпредлагане на пазара през 2019 г. и съответно падане на цената.

Цената на тексаския нефт беше подкрепена допълнително от съобщението на Канада, че провинцията Алберта ще принуди производителите да намалят продукцията си с 8.7%, или 325 000 барела дневно, за да се справят с претоварването на тръбопровода, което води до натрупване на много запаси от суров петрол. Повечето петрол от Алберта се изнася в Съединените щати.

Стивън Иннес, шеф на търговията за азиатско-тихоокеанския регион на фючърсната посредническа агенция OANDA в Сингапур, заяви, че решението на Алберта е „безпрецедентна стъпка за облекчаване на кризата в канадската енергийна индустрия“.

Китай и САЩ постигнаха съгласие по време на срещата на Г-20 в Аржентина през уикенда да не налагат допълнителни вносни мита в следващите 90 дни. През този период те ще водят разговори за решаване на съществуващи спорове.

Търговската война между двете най-големи икономики оказа сериозно отражение върху световната търговия, предизвиквайки притеснения за икономическо забавяне.
Коментари: 0