Петролът поскъпна с около 2% заради размириците в Близкия изток

ОПЕК от своя страна ограничи ръста на цените в името на по-дългосрочна цел

Петролът поскъпна с около 2% заради размириците в Близкия изток

Снимка: БТА

400 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола днес са се повишили с над 1% заради нападението през уикенда срещу саудитско петролно находище и на фона на очакванията на търговците водещите икономики да предприемат мерки за противодействие на забавянето на световната икономика.

Ръстът на цените обаче бе ограничен от песимистичен доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), който предизвика опасения относно ръста на търсенето на нефт.

Към 21:55 ч. българско време цената на петролните фючърси за международния бенчмарков сорт Brent се бе повишила с 1.88% до 59.74 долара за барел. Фючърсите за американския West Texas Intermediate (WTI) пък поскъпнаха с 2.41% до 56.16 долара за барел.

Атака с дрон от страна на хутите в Йемен по нефтено находище в източната част на Саудитска Арабия в събота причини пожар на местна бензиностанция. Държавната петролна компания Saudi Aramco, обяви че суровината не е засегната, но атаката засили напрежението в Близкия изток.

„Изглежда, че петролният пазар отново определя цените си въз основа на геополитическия риск след атаките с дрон в Саудитска Арабия, но равнището на цените може да се понижи, ако не се стигне до прекъсвания на доставките“, коментира анализаторът от UBS Джовани Станово.

Същевременно ОПЕК понижи с 40 хил. барела на ден прогнозите си за ръста на световното нефтено търсене през тази година. Така организацията очаква ръстът на търсенето през 2019 г. да е до 1.10 млн. барела на ден и според нея пазарът ще е с малък излишък през следващата година.

Рядкото решение на ОПЕК да представи негативна прогноза ограничи поскъпването на петрола днес, но пък подготви почвата за ново понижаване на доставките в по-дългосрочен план.

Подкрепи Economic.bg