Петролът поскъпна след американския въздушен удар в Ирак

Пазарите се опасяват от нарушения в доставките

Петролът поскъпна след американския въздушен удар в Ирак

Снимка: Pixabay

1624 ~ 2 мин. четене
Фючърсите на суровия петрол Брент скочиха с близо 3 долара в петък до най-високата им стойност от септември. А причината -  американската въздушна атака в Ирак, която уби ключови ирански и иракски военни служители. Това предизвика опасения, че ескалирането на напрежението в Близкия изток може да наруши доставките на петрол.

Сорт Брент поскъпна до 69.16 долара за барел - най-високото ниво от 17 септември. Контрактите с доставка през март достигнаха 68,25 долара за барел, или с $2 нагоре към 02.58 ч. GMT.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха с 1.76 долара (2.9%), до 62.94 долара за барел. По-рано цената стигна 63.84 долара за барел - най-високата от 1 май.

„Рисковете за предлагането остават завишени в Близкия изток и можем да видим, че продължава да се повишава напрежението между САЩ и бойците, подкрепените от Иран в Ирак“, казва Едуард Моя, анализатор на брокерската компания OANDA, пред Reuters.

Въздушен удар на международното летище в Багдад рано в петък уби иранския генерал-майор Касем Солеймани, ръководител на елитните сили Ал Кудс, и командира на иракската милиция, Абу Махди ал Мухандис, заяви говорител на иракската милиция пред Reuters.

Пентагонът по-късно потвърди, че по нареждане на президента Доналд Тръмп в Багдад е бил убит при ракетен удар командващият елитните ирански бригади Ал Кудс, генерал Касем Солеймани, предадоха Франс прес и ДПА.

"По нареждане на президента американските въоръжени сили предприеха решителни отбранителни действия за защита на американски официални лица и военнослужещи в чужбина, като убиха Касем Солеймани", се казва в изявление на Пентагона.

Солеймани "активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на САЩ в Багдад", се казва още в изявлението.

Белият дом не взе отношение по новината, но президентът Тръмп пусна в Twitter образ на американското знаме без никакъв коментар малко след съобщението за смъртта на Солеймани в Багдад, отбелязва АФП.

САЩ държат отговорни Солеймани и бригадите Ал Кудс за смъртта на стотици военнослужещи от САЩ и водената от Вашингтон коалиция. Те заявиха, че Солеймани е организирал ракетния обстрел от 27 декември, в който беше убит американски цивилен подизпълнител в Ирак, припомня ДПА.

Цените на петрола се повишават от сряда и след решението на централната банка на Китай, която намали изискването за резерви на китайските банки, като освободи около 800 млрд. юана (115 млрд. долара) средства, за да засили забавящата се китайска икономика.

Това стана малко, след като данните показаха, че производството на Китай продължава да расте със стабилни темпове и бизнес доверието се повишава.

"Цените на петрола все още имат възможност за по-нататъшно увеличение, тъй като много анализатори все още трябва да надграждат прогнозите си за търсенето, за да включат доста спокоен период на търговския фронт", каза Моя, като се позовава на затоплящите се търговски отношения между Китай и САЩ.
Коментари: 0