Петролът поскъпва заради по-малките запаси в САЩ

Широкият щатски индекс S&P 500 приключи деня, достигайки нов връх от 2399 пункта

Петролът поскъпва заради по-малките запаси в САЩ
432 ~ 2 мин. четене
Изминалият ден на американските фондови пазари беше белязан от изненадващото уволнение на директора на ФБР Джеймс Коми. Настроенията сред инвеститорите бяха противоречиви, като част от тях изразиха опасенията си, че внезапното уволнение на Коми може да доведе до забавяне на някои ключови цели, поставени от администрацията на президента Тръмп, включително и корпоративната данъчна реформа.

Въпреки това широкият щатски индекс S&P 500 приключи деня, достигайки нов връх от 2399, основен принос за което имаше енергийният сектор. Американският долар реагира с леко поевтиняване срещу основните си конкуренти, но въпреки това, инвеститорите продължават да бъдат бичи настроени относно щатската валута, очаквайки засилен ръст на икономиката през втората половина на годината.

Положителни новини за биковете пристигнаха и от пазарите на суровини, където САЩ регистрира най-големия седмичен спад в запасите си от петрол от началото на годината, намалявайки ги с 5.2 млн. барела. Новината тласна цената на черното злато нагоре с над 2.5%, като в края на сесията лекият щатски суров петрол се търгуваше на цена от $47.37 за барел.

Акценти днес

В 15:30 часа българско време Бюрото по статистика на труда (BLS) в САЩ ще публикува информация за нивото на индекса за производствените цени (PPI) за месец април. Индексът измерва промяната в цените на стоките и услугите, продавани от производителите в индустрията, с изключение на хранителния сектор. Очакванията са за покачване с 0.2% на месечна база и с 1.6% на годишна база.

Resolute Energy Corp.

В рамките на последните два месеца акцията на енергийната компания премина през поевтиняване от почти 30%, като три пъти беше тествано ниво на подкрепа от $35. В последствие цената успя да се възстанови до ниво малко над 50-периодната си средна и е на път да направи сериозен опит за пробив на нивото на съпротива. При успешен такъв, влизането в дълга позиция е обосновано, като целта е достигане до $50 за акция.

USD/JPY

След продължително движение в низходящ трендови канал, датиращ от края на миналата година, валутната двойка регистрира силно представяне през последния месец и успешно пробива нивото на съпротива. Пробивът може да бъде интерпретиран като знак за обръщане на тренда, което разкрива добра възможност за отваряне на дълга позиция с прибиране на печалбите около 117.50 и стоп на потенциалните загуби на стойности около 112.50.

XAG/USD

На дневната графика на цената на среброто наблюдаваме наближаващ тест на дългосрочно, добре изразено ниво на подкрепа. Психологическата граница от $16 може да бъде използвана като добра възможност за отскачане на цената в положителна посока, съпроводена с прибиране на печалбите около $17.50, където е позиционирана и 50-дневната ЕМА.

US30

На графиката на Dow Jones можем да забележим движение в рейнджови канал с продължителност от около два месеца. Щатският индекс показва известна цикличност в развитието си, като се редуват периоди на консолидация, последвани от значително поскъпване. Евентуален пробив на горната граница на канала би бил добър сигнал за влизане в дълга позиция.

ЕЛАНА Трейдинг
Подкрепи Economic.bg