Петролът продължи да потъва и вече е под 40 долара

Неволите на авиокомпаниите и притесненията за втората вълна тревожат пазарите

Петролът продължи да потъва и вече е под 40 долара

Снимка: Unsplash

828 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се понижиха и в четвъртък сутрин, след като в предишната сесия изгубиха малко над 5%. Причината е една – рекордното увеличение на американските сурови запаси и бързият ръст на нови случаи с Covid-19, които поставят под съмнение възстановяването на търсенето на гориво, предава Reuters.

Към 10:20 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 1.3% до 39.80 долара за барел. Загубите от сряда пък достигнаха 2.32 долара. Ден по-рано бенчмаркът отчете най-високата си цена от началото на март – малко преди началото на блокадата и ценовата война на Саудитска Арабия и Русия.

Американският лек суров петрол (WTI) поевтинява с 1.5% до 37.40 долара за барел, след като в предишната сесия изгуби 2.36 долара от стойността си.

Цените падат заради натрупването на запаси над очакванията, смята Автар Санди, старши мениджър на суровини в брокерската компания Phillip Futures. Според анализатори обаче натрупването на 1.4 млн. барела се дължи най-вече на пристигналите саудитски товари, резервирани от американските рафинерии, когато цените паднаха сериозно през март.

Притесненията от втора вълна на Covid-19 в няколко американски щата и бързото разпространение на заразата в Южна Америка и Южна Азия се очаква да ограничат търсенето на гориво. Друга опасност е дори да бъдат облекчени мерките, хората да предпочетат да си останат вкъщи заради възприеманите рискове за здравето.

Стивън Инс, пазарен стратег в AxiCorp, заяви, че данните за мобилността от Google показват, че трафикът в Тексас, Флорида и до известна степен Калифорния е останал непроменен.

В друго напомняне за неволите на търсенето на гориво водещата австралийска авиокомпания Qantas Airways заяви в четвъртък, че очаква слабо възраждане в международните пътувания поне до юли 2021 г. Компанията намали една пета от работната си сила и заземи 100 самолета.

Подкрепи Economic.bg