Петролът върви нагоре, а ОПЕК+ се доближава до свиване на добива

Въпреки по-слабото търсене, щатските петролни запаси се увеличиха за седма поредна седмица

Петролът върви нагоре, а ОПЕК+ се доближава до свиване на добива

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Цените на петрола се повишиха слабо в сряда сутрин с надеждата, че големите производители на „черно злато“ правят прогрес по завършване на споразумението за допълнително свиване на добивите - резултат от срива в търсенето заради коронавируса, предава Reuters.

Петролът сорт Брент се повиши към 10.40 ч. българско време в сряда с 0.23% и достигна цена 51.99 долара за барел, след като в предишната сесия отчете намаление с 4%. Лекият суров американски петрол (WTI) от своя страна се повиши с 0.38% до 47.35 долара за барел, което е третата му поредна сесия с увеличение.

Във вторник ОПЕК и неговите партньори, организация, известна като ОПЕК+, препоръча допълнително свиване на добива на петрол с 1 млн. барела на ден. Предложението означава, че Русия и Саудитска Арабия – двата най-големи производители на петрол, са близо до сключване на сделка.

Новото свиване на добива ще бъде прибавено към вече съществуващото намаление в производството с 1.7 млн. барела на ден от ОПЕК+, което ще действа до края на март. Групата ще проведе среща във Виена на 5-6 март.

Брент и WTI поевтиняха с приблизително 27% от най-високите си стойности през януари 2020 г.

Въпреки по-слабото търсене, щатските петролни запаси се увеличиха за седма поредна седмица, показват данните от вторник на Американския петролен институт. Те се повишават с 1.7 млн. барела за седмицата, приключваща на 28 февруари, до 446.6 млн. барела, което е по-малко от очакванията на анализаторите за растеж в размер на 2.6 млн. барела на ден. Успоредно с това запасите от бензин и дестилат намаляват.

Във вторник Morgan Stanley сви прогнозата си за цената на петрола за второто тримесечие на 2020 г., като новите очаквания са петролът от сорт Брент да задържи цена от 55 долара за барел до юни, а WTI – 50 долара за барел. Очакванията са увеличението в търсенето на петрол от Китай да бъде близко до 0 през 2020 г.

Коментари: 0