СЗО предупреди за глобален недостиг на лекарства и защитни средства

Международната здравна организация призова компаниите да увеличат производството на маски, облекла и очила с 40%

СЗО предупреди за глобален недостиг на лекарства и защитни средства

Снимка: БТА

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за глобален недостиг и покачване на цените на защитната екипировка за борба с бързо разпространяващия се коронавирус. Организацията също така поиска компаниите и правителствата да увеличат производството с 40%, тъй като броят на смъртните случаи от респираторното заболяване се е увеличил.

Междувременно Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти във вторник в свое извънредно заседание. Централните банки иска да предотврати глобална рецесия, а Световната банка ще отпусне 12 млрд. долара, за да помогне на страните да се борят с коронавируса, който има сериозно влияние върху въздушните пътувания, туризма и други индустрии, заплашвайки перспективите за глобалния икономически растеж.

Вирусът продължи да се разпространява в Южна Корея, Япония, Европа, Иран и Съединените щати, а няколко държави съобщиха за първите си потвърдени случаи. Засега общо 80 страни са засегнати от грипоподобно заболяване.

Въпреки опита на Фед да предотврати икономическия спад от коронавируса, американските фондови индекси вчера затвориха с около 3% спад. Златото, което се счита за „убежище“ при кризи, се повиши с 3%, а анализаторите и инвеститорите поставиха под въпрос действията на Фед, тъй като не са сигурни дали намалението на основната лихва ще е достатъчно, ако вирусът продължи да се разпространява.

Американските депутати обмислят да одобрят 9 млрд. долара в опит да се ограничи разпространението на заразата в САЩ.

В Иран лекарите и медицинските сестри нямат запаси от защитни средства, а вече 77 души са починали, което е една от най-високите бройки извън Китай. Обединените арабски емирства обявиха, че закриват всички училища за четири седмици.

Броят на смъртните случаи в Италия, най-засегнатата в Европа страна, скочи до 79 във вторник, а властите обмислят да разширят карантинната зона. Франция отчете своята четвърти смъртен случай от коронавируса, докато Индонезия, Украйна, Аржентина и Чили сега отчитат първите си случаи.

Около 3.4% от потвърдените случаи на COVID-19 са завършили със смърт, което е значително над нивото на смъртността от сезонен грип, което е под 1%, пише Reuters.

„В обобщение, COVID-19 се разпространява по-малко ефективно от грипа, изглежда, че предаването не се задвижва от хора, които не са болни, причинява по-тежко заболяване от грип, все още няма ваксини или терапевтици и може да се задържи, каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в Женева.

Здравните служители заявиха, че смъртността е от 2 до 4% в зависимост от страната и може да бъде много по-ниска, тъй като вероятно има хиляди недекларирани леки случаи на заболяването.

След избухването на коронавируса, цените на хирургичните маски са се увеличили шест пъти, респираторите лекарства от групата N95 са поскъпнали тройно, а защитните облекла струват два пъти повече, казват от СЗО.

Според изчисленията на здравните работници всеки месец ще има нужда от близо 90 млн. маски, 76 млн. ръкавици и 1.6 милиона чифта очила.

Коронавирусът, който се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година, се разпространи по целия свят, като повече нови случаи се появяват извън Китай, отколкото в азиатската страна.

В световен мащаб има почти 91 000 случая, от които над 80 000 са в Китай. Смъртните случаи в Китай са 2 946, а повече от 166 починали на други места.

В единодушно решение Фед заяви, че намалява лихвите с половин процент до целевия диапазон от 1% до 1.25%.

Министрите на финансите от групата на богатите държави от Г-7 бяха готови да предприемат действия, включително фискални мерки, където е уместно, заяви японският финансов министър Таро Асо. Централните банки ще продължат да подкрепят ценовата стабилност и икономическия растеж.

Коментари: 0