Петролът се потопи до 12-годишно дъно

Благородните метали със загуби

Петролът се потопи до 12-годишно дъно
136 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Стоковите валути бяха хванати в капан между стабилизирането на китайският юан, от една страна, и спада на стоките - от друга. При австралийския и при новозеландския долар имаше възходящо движение за кратко, но като цяло низходящият тренд остава в сила. Ниво на съпротива при AUD трябва да бъде нивото около 0.7080, а при NZD зоната около 0.6650-0.6670.

USD/CAD продължава с възходящото си движение. Двойката успя да достигне върха на 1.4240 като възходящият тренд продължава да е в сила.

В Азия двойката USD/KRW все още се търгува в близост до най-високите си нива за последната година. USD/IDR се движи в рамките на ценовият канал на 100- дневната и 200- дневната плъзгаща се средна.

USD/BRL потвърждава пробива при 4.00 и е на път да достигне върховете от 2015 година. Отслабването на бразилската валута е резултат от спада на стоковите пазари, а стоките формират почти половината от бразилският износ.

В изявление, направено по-рано Локхарт – председател на Федералният резерв за Атланта, заяви, че ако нестабилността на пазарите се задържи няколко седмици, това може да има връзка с американската икономика.

Суровини

По време на търговията вчера златото записа понижение, отстъпвайки до 1096 долара за тройунция. Причина за спада в цената на благородният метал са данните от петък за заетостта в неселскостопанският сектор на САЩ, които се оказаха по-добри от очакваното. Ключово ниво на съпротива за златото е зоната около 1119 долара.

Среброто също завърши сесията на червена територия. Благородният метал се понижи с 0.71 на сто, достигайки 13.90 долара за тройунция.

Цените на платината и паладия бяха под натиск заради по-силния долар. Платината поевтиня с 3.4 на сто до 847 долара.

Спада при медта предполага повече проблеми пред минните компании. Металът приключи сесията с ново понижение, поевтинявайки с 1.4% до 197 долара.

Петролът продължава със слабото си представяне. По време на търговията вчера, черното злато записа спад от над 5%, достигайки 31 долара за барел. Това е най-ниското ниво от 12 години насам.

Капиталови пазари

Китайските фондови пазари продължават да са под натиск, а водещите китайски индекси приключиха вчерашната търговия с 5-7% спад. Въпреки това европейските и американските борси се представиха сравнително добре. Но цените на стоките и най-вече на петрола продължава да е тежко, поради което акциите на енергийните компании са под натиск.

Компаниите от минният сектор реализираха сериозни понижения: Glencore загуби 5.2%, Rio Tinto отбеляза спад от 2.4%, BHP Biliton  поевтиня с 2.5%, а ценните книжа на Freeport McMoran се сринаха с 20%.

Сред петролните компании Royal Dutch Shell са надолу с 1.5%, BG Group загуби 2.4%, а Statoil поевтиня с 2.8%.

В САЩ Dow Jones и S&P 500 приключиха с ръст съответно от 0.3% и 0.1%. Технологичният индекс Nasdaq приключи сесията с понижение от 0.1%.

Подкрепи Economic.bg