Петролът скочи с 2% благодарение на спада в щатските запаси

Цените бяха подкрепени и от спада на продукцията на ОПЕК

Петролът скочи с 2% благодарение на спада в щатските запаси

Снимка: Pixabay

Петролът поскъпна в сряда след данните, че запасите в САЩ са намалели повече от очакваното, което предполага, че търсенето на гориво в най-голямата икономика в света се подобрява дори и при ръст на случаите с Covid-19.

Към 14:30 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 1.55% до 41.91 долара за барел, а американският суров петрол WTI – с 1.78% до 39.98 долара за барел. По-рано в сесията повишението на двата бенчмарка достигна до 2.5%, което номинално бе поскъпване с близо един долар.

Щатските запаси на суров петрол и на бензин паднаха с изненадващ мащаб, докато запасите на дестилати се повишиха, показва докладът на Американския петролен институт, цитиран от Reuters. Запасите на суров нефт са с 8.2 млн. барела надолу до 537 млн. барела, докато прогнозите бяха за спад със 710 хил. барела.

„Инвеститорите биха искали да наблюдават дали Американската администрация за енергийна информация (EIA) съвпада или потвърждава данните на петролния институт, които биха били позитивни за петролния пазар въпреки засилената загриженост относно разпространението на вируса“, заяви Автар Санду, старши мениджър на стоковия отдел на Phillip Futures.

Официалните данни от EIA се очакват по-късно днес. Освен това цените бяха подкрепени и от спада на продукцията от ОПЕК до най-ниското им ниво от две десетилетия насам през юни. Картелът произвежда средно 22.6 млн. барела на ден през изминалия месец – с 1.92 млн. барела на ден по-малко спрямо май благодарение на допълнителните съкращения от Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Според анализаторите ръстът на цените тази година вероятно ще е ограничен, тъй като светът се залива с петрол, складиран заради спада на търсенето с една трета.

Коронавирусът продължава да се разпространява по целия свят с все по-голямо темпо. Регистрираните случаи на заразени вече надхвърлят 10 млн. души, като повече от 500 хил. са починалите. 

Коментари: 0