Петролната асоциация сезира Брюксел за промените при касовите апарати

Според организацията изискването бензиностанциите да разкриват покупната стойност на горивата си нарушава Договора за функциониране на ЕС

Петролната асоциация сезира Брюксел за промените при касовите апарати
544 ~ 2 мин. четене
Българската петролна и газова асоциация (БПГА) днес е изпратила писмо до европейския комисар по въпросите на конкуренция Маргрете Вестагер, в които изразява опасенията си относно новата Наредба Н-18 за касовите апарати.

Основната причина за безпокойството на Асоциацията е фактът, че от 1 ноември в касовите бележки, издавани от бензиностанциите в България, ще има подробна разбивка на цената на горивото, в която ще влиза и стойността, на която бензиностанцията го е купила.

Според БПГА обаче покупната стойност е търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство. Членовете на асоциацията заявяват, че изискванията на Наредба Н-18 нарушават чл. 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз, а освен това влизат в противоречие със защитата на търговската информация. Като цяло според Асоциацията новите текстове в подзаконовия нормативен акт на Министерството на финансите създават условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

„От друга страна, ако компаниите от БПГА не спазват изискванията от Наредба Н-18, ще бъдат санкционирани – запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство. БПГА очаква да вземете всички предвидени в правомощията Ви мерки по описания случай”, гласи част от писмото на Петролната и газова асоциация до Вестагер.

Досега БПГА сезира многократно Европейската комисия за проблемите на пазара с горива в България. Една от темите, с които асоциацията детайлно е запознала ЕК, е големият размер на сивия сектор в сектора на горивата и избягването на данъчно облагане. Това е и една от причините в ежегодните препоръки за подобряване на икономическото управление на страните-членки, ЕК да отбележи като проблемна събираемостта на данъци в сектора на търговията с горива и да акцентира върху предприемането на целенасочени мерки в тази посока.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg