Петролът поскъпна след рязък спад в щатските запаси

Пазарът следи преговорите на ОПЕК+

Петролът поскъпна след рязък спад в щатските запаси

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Цените на петрола се повишиха в сряда след рязък спад на американските сурови запаси. Освен това пазарът е в очакване на днешното решение на ОПЕК+ относно нивото на продукцията за август и септември, предава Reuters.

Към 12:20 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поскъпна с 1.10% до 43.40 долара за барел, а лекият американски суров петрол WTI - с 1.2% до 40.8 долара за барел.

Отразявайки възстановяването на търсенето на горива въпреки пандемията, американските запаси на суров петрол паднаха с 8.3 млн. барела през седмицата до 10 юли, доста над очакванията на анализаторите за спад от 2.1 млн. барела, сочат данни на Американския институт за петрол. Официалните данни от американската администрация за енергийната информация (EIA) предстоят да бъдат публикувани днес.

„Пазарът е нетърпелив да види дали дълбоките съкращения ще продължат още един месец или групата ще се придържа към първоначалния план и ще започне с увеличаването на продукцията. Повечето индикатори сочат, че ще бъде вторият вариант“, според ING Economics.

При първия случай производството ще продължи да бъде намалено с 9.7 млн. барела на ден, а при другия - съкращенията ще бъдат облекчени с 2 млн. барела на ден до 7.7 милиона.

Междувременно ОПЕК заяви в своя месечен доклад, че глобалното търсене на петрол ще скочи с рекордните 7 млн. барела на ден догодина, когато глобалната икономика се възстанови от пандемията, въпреки че ще остане под нивата на 2019 г.

Коментари: 0