Петролът поскъпва заради урагана „Сали“

Цените тръгнаха нагоре, след като две поредни седмици се отчиташе поевтиняване

Петролът поскъпва заради урагана „Сали“

Снимка: БТА

Цените на петрола тръгнаха нагоре в понеделник, движени от тропическата буря в Мексиканския залив, която принуди компаниите да затворят платформите си в региона. Сорт Брент се търгува с 0.4% до 40 долара за барел, а американският лек суров петрол – с 0.6% нагоре до 37.6 долара за барел,

И двата договора приключиха миналата седмица със спад, което се случи за втора поредна седмица.

Тропическата буря „Сали“ набра сила в Мексиканския залив на запад от Флорида в неделя и беше готова да се превърне в ураган от категория 2. Бурята за втори път нарушава производството на петрол за по-малко от месец, след като ураганът „Лора“ обхвана региона.

Обикновено петролът се покачва, когато производството е спряно, но с пандемията на коронавируса се задълбочават проблемите на търсенето, а световните доставки продължават да нарастват.

„По време на слаб сезон за пътуванията в САЩ пазарът преоцени възгледа си за американското търсене“, се казва в бележка на ANZ Research. „Тъй като рафинериите в САЩ вече са изключени за поддръжка, търсенето на суров петрол вероятно ще остане слабо.“

САЩ са най-големият потребител и производител на петрол в света.

BP Plc и Equinor ASA евакуираха служители от някои офшорни платформи в неделя след подобни ходове на Chevron Corp и Murphy Oil Corp предния ден.

В Либия командващият Халифа Хафтар се ангажира да прекрати едномесечната блокада на петролните съоръжения, което ще добави повече доставки на пазара, въпреки че не беше ясно дали петролните полета и пристанищата ще започнат да работят.

Коментари: 0