Петролът тръгна надолу заради COVID катастрофата в Индия

Тежката здравна криза в страната притъпи глобалния оптимизъм от ваксинацията

Петролът тръгна надолу заради COVID катастрофата в Индия

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Цените на петрола поеха надолу в понеделник, след като катастрофалната втора вълна на коронавирусната епидемия в Индия прекъсна възстановяването на търсенето му там. Негативните тенденции в страната успяха да притъпят оптимизма за силно възстановяване на пазара в развитите страни и Китай през втората половина на годината.

Фючърсите на петрола сорт брент за юли са паднали с 15 цента (0.2%) до 66.61 долара за барел, докато американският лек суров петрол за юни поевтинява с 10 цента (0.2%) до 63.48 долара за барел за юни.

Националните ограничения, целящи спирането на инфекциите в Индия, доведоха до спад в продажбите на горива в третия по големина пазар в света през април, показват предварителните данни.

„Общото търсене на гориво намалява с около 7% от нивата преди COVID от април 2019 г.“, коментира А.К. Сингх, ръководител маркетинг в рафинерия Bharat Petroleum Corp, цитиран от Reuters. По думите му търсенето в Индия е близо до предпандемичните нива от март миналата година. Очакванията на анализаторите обаче са, че през май в страната ще има рязък спад.

Като се има предвид, че все още изглежда, че COVID-19 в Индия не е достигнал своя връх, очакваме да видим още един спад на търсенето на гориво през май“, казват анализаторите на ING в бележка.

В неделя водеща индийска индустриална организация призова властите да ограничат икономическата активност, тъй като системата на здравеопазване е претоварена от бума на инфекции. През изминалите дни Индия отчете нов рекорд и само за денонощие регистрира над 400 хил. заразени.

Междувременно в световен мащаб се очаква, че масовите ваксинационни кампании ще помогнат за повишаване на търсенето на петрол, особено по време на пиковия сезон на пътуванията през третото тримесечие. Това накара анализаторите да увеличат прогнозите си за цените на брента за пети пореден месец, сочи проучване на Reuters.

Според анкетираните участници сортът ще достигне средно 64.17 долара за барел през 2021 г. – за сравнение консенсусната прогноза от миналия месец бе за 63.12 долара, а средното ниво на бенчмарка за годината до момента е 62.30 долара.

Коментари: 0