Петте европейски държави, които са най-приветливи за стартъпите

Те са родина на някои от най-успешните съвременни компании

Петте европейски държави, които са най-приветливи за стартъпите

Снимка: Pixabay

2102 ~ 3 мин. четене
Геолокацията оказва огромно влияние върху всяка компания – за това как ще разработи бизнес плана и дългосрочната си стратегия, както и с какви партньорства ще успее да развие. Междувременно съвременният предприемач се характеризира с това, че иска да бъде глобален и в тази връзка държавите пък се стремят всячески да обгрижат техните нужди и да привлекат колкото се може повече от тях и да се превърнат в дом за бъдещи бизнес гиганти. 

Списъкът по-долу, изготвен от Entepreneur, определя кои са петте държави в Европа, най-благоприятни за стартиращи компании и оформящи големи стартъп центрове.  

Великобритания

Въпреки несигурността около Brexit, Обединеното кралство остава ключов играч в стартъп света. Централно място е Лондон, където има офиси на редица технологични „еднорози“. В момента страната води в класациите на Стария континент по размер на рисковите инвестиции, като през 2017 г. капиталът им достига около 4.5 млрд. лири, според Gil Dibner.  

Що се отнася до корпоративния данък на Острова, той в момента е 19%, като плановете на правителството са да го намалят до 17% до 2020 г. 

Ирландия 

Тя е на един кратък полет разстояние от Великобритания и едно от благоприятните места за стартиращи бизнеси както заради географските си координати, така и заради данъчната политика. Показателно за добрите условия е това, че в Ирландия офиси имат гиганти като Facebook, Google и Twitter, които са привлечени най-вече от ниския корпоративен данък (12.5%).

Важно е да се отбележи също, че инвестициите в технологични компании са се удвоили в периода от 2014 г. до 2016 г., достигайки 888 млн. евро, посочва Ирландската асоциация за рисков капита.  

Германия 

Там има стотици новосъздадени фирми, най-много в столицата Берлин. Компании като Soundcloud, Splash и Dubsmash стартираха именно от Германия и предизвикаха сериозни вълнения в своите индустрии. По всичко личи, че броят на стартъпите  в страната ще продължи да се увеличава, особено след напускането на ЕС на Великобритания. 

По отношение на данъците, корпоративният налог в Германия е в размер на 15%. А малките фирми под 50 000 евро не трябва да плащат ДДС. 

Швеция

От там тръгват играчи като Spotify, Majong и Klarna и това е достатъчно, за да подскаже, че страната с население от 10 млн. души, явно има важно място на стартъп картата в Европа. 
Според доклад на Института за изследване на индустриалната икономика, „ключово обяснение за високата предприемаческа активност в шведския бизнес през последните две десетилетия произтича от икономическите реформи през 90-те години, които смекчават няколко препятствия пред предприемачеството“. Научният трудо също така твърди, че Швеция е станала по-предприемаческа от самата САЩ.

В момента корпоративният данък в страната е 22%, но до 2021 г. се очаква той да се свие до 20.6%. Целта на властта е да стимулира ръста на предприемаческата активност. 

Финландия 

Тя е населена с едва 5.5 млн. души и бива определяна като една от идеалните държави за стартиране на бизнес. Финландия е родина на компанията за мобилни игри Supercell и тази за видео игри Rovio, които са ключови играчи в дейминг средите. 

И докато държавата е създала няколко супер успешни компании, тя също така привлича и все по-големи чуждестранни инвестиции. Те са нараснали до 208 млн. евро, което представлява годишен ръст от 33%. 

Корпоративният данък във Финландия е 20%, като за сравнение през 2014 г. е бил 24.5%. 
Подкрепи Economic.bg