Philip Morris и Altria обсъждат обединение след десетилетие на раздяла

Двете компании водят разговори за „равнопоставено“ сливане, въпреки разликата в пазарната им капитализация

Philip Morris и Altria обсъждат обединение след десетилетие на раздяла
700 ~ 2 мин. четене
Philip Morris International (PMI) и Altria водят разговори за „равнопоставено“ сливане, обявиха двете компании днес. Ако сделката бъде финализирана успешно, ще доведе до обединение на двете тютюневи компании, които се разделиха преди 11 години. Тогава Altria взе решение да се концентрира върху бързо пазара на цигари в САЩ, докато PMI се фокусира върху продажбата в чужбина.

Акциите на PMI паднаха с почти 6% малко след отварянето на пазарите в САЩ, докато акциите на Altria скочиха с повече от 9%. При сегашната пазарна оценка на двете компании обединението ще създаде гигант с пазарна оценка от близо 210 млрд. долара. Капитализацията на PMI е над 120 млрд. долара, а на Altria – малко под 90 млрд. долара.

Анализатори отдавна спекулират, че двете фирми ще се обединят отново. Тютюневата индустрия бързо се променя, като продажбите на цигари намаляват и компаниите търсят нови пътища за растеж.
PMI предупреди в своето съобщение до медиите, че „няма сигурност, че споразумение или транзакцията ще стане факт от тези дискусии. Освен това не може да има сигурност, че ако бъде постигнато споразумение, транзакцията ще бъде завършена“.

PMI залага бъдещето си на iQOS - устройство, което загрява тютюн, а не го изгаря. Администрацията по храните и лекарствата по-рано тази година разреши на PMI да въведе iQOS в САЩ. Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS в САЩ.

Altria е инвестирала 12.8 млрд. долара за 35% дял в Juul – водещата компания на пазара на електронни цигари в САЩ. Експертизата на Philip Morris може да помогне на Juul да ускори растежа си, смятат анализатори.


Подкрепи Economic.bg