Philip Morris пуска електронна цигара в ЕС до края на 2021 г.

Компанията разработва ваксина срещу COVID-19 на база на тютюневото растение

Philip Morris пуска електронна цигара в ЕС до края на 2021 г.

Снимка: Филип Морис

3326 ~ 2 мин. четене

Имаме планове до края на тази година да пуснем електронна цигара в ЕС, включително и в България, и което е по-важното - обявихме на срещата с инвеститорите нова сериозна разработка на устройството за нагряване на тютюн, наречено IQOS ILUMA, което е силно усъвършенстван продукт от гледна точка на употребата. Това обяви Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на Philip Morris International (PMI), в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

„Вече няма да има нагряваща пластина, така че няма да има опасност от счупване и няма да е необходимо да се почиства. Продуктът ще е с много интуитивен дизайн“, обеща Каланцопулос.

По отношение на навлизането на устройствата за нагряване на тютюн на българския пазар,  главният изпълнителен директор на PMI посочи, че тази година нещата се движат малко по-бавно, отколкото са очаквали. „Вероятно това се дължи отчасти на пандемията от COVID-19, която по принцип не се отрази на продажбите на IQOS в глобален мащаб. Има високи нива на запознатост с продукта, но хората преминават малко по-бавно, отколкото очаквах. Смятам, че е необходим по-координиран подход от страна на правителството и здравните власти, така че посланията, които пушачите получават, да са последователни и да не ги объркват. Тогава преминаването към тези продукти ще се ускори не само в България, но и навсякъде по света.“

Според него ако компанията и правителствата седнат на масата на преговорите и бъде разработен ясен план за поетапното премахване на обикновените цигари до 10-15 години чрез подходящите регулаторни и фискални режими, „тогава ще има градове и дори държави без цигарен дим много по-рано, отколкото подозираме“.

Глобалната цел и стратегия на Philip Morris International за изграждането на бъдеще без дим се следва убедително и последователно и включва разширяване на портфолиото на компанията с ново поколение бездимни продукти - устройства за нагряване на тютюн и електронна цигара, както и никотинови торбички за орална употреба.

„Визията на Philip Morris за изграждане на свят без цигарен дим остава непроменена и ние вярваме, че най-добрият начин да убедим конвенционалните пушачи да променят вредния си навик в посока подобряване на здравословното си състояние, е чрез преминаването към устройствата за нагряване на тютюн“, смята Андре Каланцопулос. „И това се потвърждава от високите проценти на пълно преминаване към продукта – от 100 човека, закупили устройството за нагряване на тютюн IQOS, 75% са преминали изцяло на него и са спрели напълно да пушат цигари“, посочи той.

PMI се включи и в разработването на ваксина срещу COVID-19 чрез канадското дружество Medicago Inc, в което има миноритарен дял. Разработката е на база тютюневото растение и предстои да бъде издадено разрешение за употреба от канадските регулатори.

„Тютюнът, след като премине през съответната технология, започва да произвежда вирусоподобни клетки, които само наподобяват вируса, но не съдържат генетичен материал. Когато се инжектира в организма, клетките предизвикват имунен отговор и се изграждат антитела, както при всяка друга ваксина. Ваксината се намира в напреднал стадий на разработка, като вече има създаден механизъм за ускорено издаване на разрешение и се надяваме, че и тази ваксина ще допринесе за борбата срещу CCOVID-19“, добави Каланцопулос.

Той сподели още, че се оттегля като главен изпълнителен директор на PMI и ще заема поста на изпълнителен председател на Борда на директорите. Негов наследник ще бъде Яцек Олчак, който над 25 години е част от компанията като неин главен финансов директор и главен оперативен директор.

Коментари: 0