Pixel 4 vs. Pixel 3: С какви подобрения идва новият Google телефон

Новият флагман на Google обещава още по-добри фото възможности

Pixel 4 vs. Pixel 3: С какви подобрения идва новият Google телефон

Снимка: БТА

3815 ~ 3 мин. четене

Google представи своя нов флагман Pixel 4 преди броени часове и устройството може да се похвали с редица ъпгрейди спрямо предшественика си от миналата година Pixel 3, пише TechRadar. Много от тях са свързани с камерата и това не е изненада, след като короната за най-добра фото система бе отнета от Huawei P30 Pro. Сега американският гигант прави опит да си върне узурпираната от китайския му съперник титла.
 
В редовете по-долу е направено сравнение между Pixel 4 и Pixel 3 по различни показатели. 
 
Цена 
 
Google Pixel 3 стартира при цени от 799 долара за модела с 64 GB място за съхранение и 899 долара за 128 GB версията. По-големият Pixel 3 XL струваше 899 долара за 64 GB и 999 долара за 128 GB.  
 
Същите са началните цени и за модификациите на тазгодишните Pixel 4 телефони. 
 
Трябва да се отбележи обаче, че тези цени са за САЩ. В някои региони Pixel 4 стартира с по-ниска цена от Pixel 3. 
 
Дизайн и дисплей 
 
Google Pixel 4 има 5.7-инчов дисплей, което е стъпка нагоре спрямо 5.5 инчовия Pixel 3. Pixel 4 XL се предлага с 6.1-инчов дисплей, но пъка Pixel 3 XL дойде с още по-голям от 6.3 инча.
 
Както Pixel 3, така и Pixel 4 имат OLED дисплеи. Това е високо качество, но не чак толкова авангардно като AMOLED технологията, която използват някои конкуренти. 
 
Любопитна разлика е, че Pixel 4 имат честота на опресняване на дисплея от 90 Hz, което означава, че екранът се актуализира 90 пъти в секунда, вместо стандартните 60, отбелязва изданието. Това би трябвало да направи скролването и сърфирането в интернет малко по-плавно. 
 
Що се отнася до дизайна, Pixel 4 изглежда доста подобно на Pixel 3 в много отношения. Основната разлика е на гърба и тя е повече от очевидна – ако миналогодишният телефон разполагаше с една задна камера, то тазгодишния може да се похвали с две плюс светкавица. Фото системата е поместена в квадратен блок, подобно на iPhone 11. 
 
Pixel 4 и 4 XL нямат 3.5 мм жак за слушалки, за разлика от предшествениците им. И двата телефона получават вече стандартния USB-C порт.
 
Последната разлика е липсващият отзад скенер за пръстови отпечатъци в Pixel 4, какъвто имаше Pixel 3. Вместо това, устройството използва по-модерната технология за лицево разпознаване. 
 
Камера 
 
Google Pixel 3 оглави списък на най-добрите смартфон камери при пускането му, сега Pixel 4 ще се бори за същото, добавяйки допълнителна леща отзад. Тук е важно да се отбележи, че силните характеристики на фото системата на Google са скрити в софтуера, а не в хардуера, така че допълнителният компонент не е задължително да изиграе сам по себе си значителна роля. С това са нагърбени изкуственият интелект (AI)  и програмите за обработка в телефона. 
 
Pixel 3 имаше 12.2 MP задна камера, каквато и Pixel 4, но в добавка с 16-мегапикселов телефото обектив. Докато телефоните на Pixel 3 имаха две 8MP предни селфи камери, Pixel 4 телефоните, което навежда на мисълта, че по този параграф предшественикът може да се окаже по-добър. 
 
Звездата в арсенала на Google е невронният чип за обработка Pixel Visual Core, който използва машинно обучение, за да подобрява параметрите на снимката, като яркост, контраст и цвят. Редом до него стоят и други софтуерни инструменти – Night Sight подобрява фотографията при ниска осветеност, а Top Shot прави множество снимки, за да излъчи най-добрия кадър. 
 
Всичко това е налично и в Google Pixel 4, но бидейки още по-добро. Добавена е и цяла гама нови функции, сред които режимът Astro, който ви позволява да правите подробни и добре експонирани снимки на нощното небе, и Dual Exposure Control, който ви позволява да отделите яркостта на предния план и фона в снимки, за да създавате балансирани експонации.
 
По всичко личи, че със своите няколко допълнителни „умни“ решения на борда си, Pixel 4 обещава още по-добри снимки от Pixel 3. 
 
Живот на батерията и спецификации
 
Google Pixel 4 има 2 800mAh батерия. Тя е по-малка от тази в Pixel 3 (2 915mAh), който освен това има по-малък размер на дисплея, респективно харчи по-малко енергия по тази линия.  
 
При XL моделите – Pixel 3 разполага с 3 400mAh, а Pixel 4 с 3 700mAh. 
 
По отношение на процесора, Google Pixel 4 разполага с чипсет Snapdragon 855, което е ъпгрейд над Snapdragon 845 в Pixel 3. Очаква се това да направи новият модел малко по-мощен за игри и при изпълнението на повече на брой задачи. AI софтуера за фотография вероятно ще се възползва максимално от допълнителната сила. 
 
В новия телефон има и 6 GB RAM, което е стъпка нагоре от 4GB в Pixel 3. 

Подкрепи Economic.bg