Пламен Димитров: Много от антикризисните мерки не са работещи

Според синдиката решението за разхлабване на мерките не е правилно

Пламен Димитров: Много от антикризисните мерки не са работещи

Снимка: Красимир Свраков

Мерките отдавна трябваше да бъдат по-работещи в икономически аспект. Все още маса от мерките „висят във въздуха“. 60/40 крепи заетостта, около 300 хил. души запазиха и продължават да пазят своите работни места. Всичко останало са някакви палиативни мерки. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по bTV.

По думите му България е трябвало да заимства от германския модел на помощите, които са три, но много по-ефективни, а ние „направихме 308 мерки и накрая, като питаме хората кой какво е разбрал и получил, не знаят“.

Той обясни, че т.нар. „немски щит“ за трилиони евро е фокусиран върху ликвидност за фирмите, директна подкрепа на компаниите и за заетите лица.

Димитров коментира днешното решение за разхлабване на мерките от 1 март и смята, че то не е правилно. „Когато растат заболелите и намаляват излекуваните, и растат и починалите, това действие не мисля, че е най-разумното“, смята синдикатът.

Димитров допълни, че синдикатите ще разговарят с всички политически партии, които имат шанс да влязат в парламента, и ще им представят техния Меморандум за социално-икономическото развитие на България за 2021-2025 г.

„Икономиката ни трябва да расте със 6-7 млрд. лева на година. Това може да стане, ако нещата се управляват умно. Ние настояваме на фона на икономическата рамка доходите и заплатите да вървят нагоре. Очакваме средната работна заплата да расте с 12.5%, а минималната заплата да расте със 17%. Пенсиите също могат да растат с 15% на годишна база“, каза още той. Според него това е напълно постижимо, защото имаме необходимия ресурс. „Няма как да влезем в Еврозоната с такива заплати. Представете си като обърнете 650 лева минимална заплата в евро. Трябва да ни е срам“, обяви президентът на КНСБ.

Коментари: 0