Плановете за среща на ОПЕК+ изстреляха петрола нагоре

Според Тръмп Русия и Саудитска Арабия ще свият добива с 10 млн. барела на ден

Плановете за среща на ОПЕК+ изстреляха петрола нагоре

Снимка: Pixabay

1384 ~ 2 мин. четене

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори – ОПЕК+, планира да проведе спешна видеоконферентна среща в понеделник заради историческия срив на цените на петрола, предава Bloomberg. На нея евентуално участие може да вземат и САЩ, след като президентът Доналд Тръмп призова за координирано производство, което да повиши цените на суровината.

Списъкът с „гости“ на срещата е от решаващо значение, тъй като Саудитска Арабия заяви ясно, че ще намали производството на петрол само ако други страни, включително САЩ, поемат част от тежестта. Саудитска Арабия призова за срещата, заявявайки, че тя трябва да се стреми към „справедливо споразумение“.

Тръмп шокира пазарите в четвъртък, като заяви в Тwitter, че очаква Русия и Саудитска Арабия да намалят производството с около 10 млн. барела на ден - или приблизително една десета от световната нефтена продукция. Според източник на Bloomberg, запознат със ситуацията, президентът иска и други производители да дадат своя принос.

На фона на политиката в петролния пазар суровината поскъпна с над 20% в четвъртък, а след информацията за планираната среща цените ѝ продължават да вървят нагоре и в петък. Европейският петрол Брент поскъпна с 8.82% до 32.56 долара за барел към 13:20 ч. българско време. Американският лек суров петрол поскъпна с 4.15% до 26.38 долара за барел.

Все пак пред една подобна сделка стоят и доста пречки. Още вчера Русия побърза да отрече, че е постигнато някакво споразумение. Дори ако може да се постигне съгласие, съкращаване от 10 млн. барела на ден едва ли би възстановило значително цените на петрола, който поевтиня с близо 70% от началото на годината заради ситуацията с коронавируса. Търговците смятат, че загубеното търсене може да достигне до 35 млн. барела на ден.

Производителите по целия свят вече изпитват болката от ценовата война, която започна преди месец, след като Русия блокира предложението на ОПЕК за свиване на добива. Саудитска Арабия агресивно обяви, че ще „наводни“ петролния пазар с евтин петрол, с цел да изземе клиенти от традиционните за Русия пазари.

Заради ниските цени на петрола се задава цунами от фалити в индустрията в САЩ, а в Канада на места производителите започват да работят на загуба.

Белият дом дори обмисля да наложи тарифи върху вноса на чуждестранен петрол, за да защити американските производители, макар че идеята не се харесва на някои от топ съветниците на Тръмп, водени от Лари Къдлоу, директор на Националния икономически съвет, според запознати с въпроса.

Подкрепи Economic.bg