Планът за възстановяване на Португалия е одобрен от ЕС

Това е първата държава от страните-членки, която ще получи средства за оздравяване на икономиката след пандемията

Планът за възстановяване на Португалия е одобрен от ЕС

Снимка: Pixabay

468 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската комисия одобри плана на Португалия за възстановяване след пандемията и за трансформация в по-екологична и дигитализирана икономика. Това е първото подобно одобрение в рамките на 27-членния единен блок, предава Reuters. 

Според този Механизъм за възстановяване Португалия ще получи 13.9 милиарда евро безвъзмездни средства и 2.7 милиарда евро заеми до 2026 година.

„Днес Европейската комисия реши да даде зелена светлина на плана за възстановяване и устойчивост на Португалия на стойност 16.6 милиарда евро, първият одобрен от Комисията“, заяви председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че първоначалното изплащане на част от планираните средства от фонда за възстановяване трябва да дойдат през юли.

„Реформите и инвестициите, съдържащи се в този план, ще позволят на Португалия да излезе от кризата  по-силна, по-устойчива и по-добре подготвена за бъдещето", каза тя.

"Планът ясно отговаря на взискателните критерии, които сме установили съвместно", сподели Фон дер Лайен пред репортери след среща с португалския премиер Антониу Коща в Лисабон. "Няма съмнение, че това ще трансформира сериозно икономиката на Португалия“, заяви още фон дер Лайен.

През април Лисабон беше първата столица, която официално представи плана си в Брюксел, очаквайки програмата за възстановяване да увеличи БВП на Португалия с 3.5% до края на 2025 г. в сравнение с това, което би било без наличието на тези средства.

Икономиката на Португалия, която е силно зависима от туризма, се сви през 2020 г. със 7.6% - най-дълбоката рецесия в страната 1936 година.

Страната планира да инвестира около 5 милиарда евро в компании, с които да подкрепи различни иновативни технологии, по-екологично производство, както и различни цифрови проекти. Планът предвижда и десетки инвестиционни проекти в здравеопазването, социалните жилища и инфраструктурата.

Правителството в Лисабон прогнозира икономически растеж от 4% тази година, докато централната банка на страната повиши по-рано през деня своята прогноза до 4.8% от 3.9% предишна оценка, очаквайки рязко увеличение на инвестициите.

Подкрепи Economic.bg