Платените зони в София вече са повече и по-дълги

От днес контрольорите в столичния градски транспорт започват да глобяват пътниците без билет

Платените зони в София вече са повече и по-дълги

Снимка: Economic.bg/Архив

От днес, 4 януари, платените места за паркиране в София се увеличават в още два квартала и ще работят до по-късно. „Зелена“ зона вече включва кварталите „Иван Вазов“ и „Яворов“, като в цяла София зоната ще работи вече и в събота, в часовете между 10.00 и 18.00 ч. Собствениците и наемателите на жилища ще имат право на годишен стикер за паркиране за два автомобила, като за първия цената е 100 лева на година, а за втория -  200 лева. Годишен стикер ще може да се ползва още за служебни автомобили и коли на лизинг.

„Няма да им предоставяме хартиен носител винетен стикер. Вече говорим за  електронен, тъй като номерът на автомобила ще фигурира в нашата база данни. Досега не сме изисквали документ за преминат технически преглед, това е ново изискване“, коментира Румяна Милова, директор на отдел „Паркиране и мобилност“ в Центъра за градска мобилност.

Също от днес контрольорите в столичния градски транспорт започват отново да глобяват. В рамките на въведената извънредна епидемична обстановка Столична община взе решение те да продават на място билети на цена от 1.60 лева, но търпи големи финансови загуби от това. Те вече ще продават само билети за нередовни пътници на цена от 30 лева.

Тази мярка обаче остава много пътници без достъп до билети, тъй като водачите вече не продават заради епидемията, а на много спирки в София липсват места за закупуването им. Стъпки в тази посока не бяха предприети в рамките на деветте месеца на пандемията.

Припомняме, че от години Столична община обещава да бъде въведена тикет система и всеки желаещ да може да закупи билет през автомат или дори през приложение, както е в повечето европейски градове. Към това трябва да се добави, че без ясно обяснение бяха премахнати работещите автомати за продажба на билети в трамваите.

Коментари: 0