Изпадналият в немилост китайски милиардер Джак Ма изчезна

Основателят на Alibaba и Ant Group не е виждан или чуван повече от два месеца

Изпадналият в немилост китайски милиардер Джак Ма изчезна

Снимка: БТА

Основателят на онлайн платформата за търговия Alibaba Джак Ма, който последните месеци си навлече гнева на правителството с критики към режима, не се е появявал на публично място повече от два месеца. Той дори е пропуснал да се появи в последния епизод на собственото си шоу за таланти Africa’s Business Heroes което дава на начинаещите африкански предприемачи шанса да се състезават за част от наградния фонд от 1.5 млн. долара.

По план Джак Ма трябваше да бъде част от журито, но беше заместен от изпълнителния директор на Alibaba на финала през ноември, съобщи британският Telegraph. Неговата снимка също така е била свалена от уебсайта.

Говорител на компанията съобщи за Financial Times, че Ма не е могъл да участва в съдийската комисия „поради конфликт в графика“.

Финансовата компания на Ma - Ant Group - е под наблюдение от Пекин още откакто той произнесе противоречивата реч в Шанхай на 24 октомври. В нея той критикуваше китайската регулаторна система, обвинявайки я в задушаване на иновациите, а банковите правила оприличи на „клуб на старите хора“.

„Днешната финансова система е наследство от индустриалната епоха“, каза Ма в речта си. „Трябва да създадем нов за следващото поколение и младите хора. Трябва да реформираме сегашната система.“

Малко повече от седмица по-късно IPO-то на Ant, оценено на рекордните 37 млрд. долара, което по-рано получи зелена светлина от китайския надзор на ценните книжа, бе спряно. Шанхайската фондова борса заяви, че Ant отчита „значителна въпроси като промените в регулаторната среда при финансовите технологии“.

Но американският ветеран инвеститор Марк Мобиус смята, че този ход е предназначен да ограничи финансовите институции да станат твърде големи.

„Вярвам, че китайското правителство се намеси, защото осъзна, че трябва да регулира тези компании, за да не станат твърде големи“, каза той пред CNBC. „Китайското правителство осъзна, че не може да позволи на тези компании да доминират в определен сектор, и по-специално във финансовия сектор.“

Китайските власти започнаха антимонополно разследване срещу Alibaba в края на декември и казаха на Ant Group да преструктурира дейността си.

Ма е дарил милиони защитни маски на Европа, САЩ и Световната здравна организация в опит да спре пандемията. Милиардерът се занимава и с благотворителна дейност, като Фондация „Джак Ма“ се фокусира върху области като образование, предприемачество, женско лидерство и околна среда. Фондацията е разпределила или обещала повече от 300 милиона долара.

Последният туит на Ма е от 10 октомври миналата година.

Коментари: 0