Платеният отпуск остава 20 дни

Депутатите отхвърлиха предложението за увеличаване на почивките

Платеният отпуск остава 20 дни
3818 ~ 1 мин. четене

Депутатите не увеличиха платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни, като не приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, предаде БГНЕС.

Промените, внесени от депутата Георги Кадиев, бяха мотивирани с данни, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място. От 148 гласували депутати – „за” бяха 16, по 66 бяха „против” и „въздържал се”.

Лидерът на БСП лява България Михаил Миков се обърна към вносителя с въпрос – откъде ще се вземат средства за тези допълнителни 5 дни отпуска, при настоящата производителност на труда.

Парламентът прие на първо четене други промените в Кодекса на труда, внесени от група народни представители, с които се променят изисквания за представителност на социалните партньори на национално равнище. Според вносителите промяната е обусловена от социално-икономическата обстановка и състоянието на пазара на труда. От гласували 151 депутати 113 бяха „за”, „против” бяха 17, а 21 се въздържаха.

„Съществуващите синдикати и работодателски организации не са достатъчно привлекателни и гражданите, работниците, бизнесът не виждат в тях защита на интересите си”, категоричен бе Михов.

Социалният министър Ивайло Калфин посочи, че се обсъжда кои организации и по кои критерии ще бъдат представителни и, че НСТС е институция. Той видя нихилистично отношение към институции в изказването на Миков.

Подкрепи Economic.bg