Сорос: Европа и Русия се сриват

Дефлацията, мигрантската криза, популизмът са глобалните рискове на 2016 г., обяви Джордж Сорос

Сорос: Европа и Русия се сриват
3719 ~ 2 мин. четене

Европа е на ръба на срутване, обяви в Давос милиардерът Джордж Сорос. Според него другите опасности пред света са дефлационната заплаха, твърдото приземяване в Китай, късната реакция на Федералния резерв на САЩ, Доналд Тръмп и „Даеш”. Това е малко по-мрачна от обикновено глобална панорама, коментира филантропът.

Уважавайки установилата се традиция, той покани на вечеря в хотел в малкото швейцарско градче няколко десетки участници в Световния икономически форум, включително журналисти, за да им представи своето виждане за света, в който тази година има многобройни рискове.

„Европейският съюз е на път да се разпадне на парчета”, заради мигрантската криза, твърди Сорос. „Има паника в политиката за даване на убежище на Европа”, защото „преминахме точката, отвъд която напливът на мигрантите намалява възможностите на страните да ги интегрират”.

В тази „паника” „всеки е сам за себе си, и в тези условия не мога да обвинявам Виктор Орбан, че се опита да защити своите граници”, заяви финансистът, роден в Будапеща, като уточни, че Орбан все пак трябва да бъде обвинен заради отказа му да участва в обща политика за даване на убежище.

Според Сорос Ангела Меркел е загубила политическия си капитал. „Канцлерът разбра, че мигрантската вълна може да взриви Европа. Тя заложи своя политически капитал и загуби, защото жестът й за отваряне на Германия не бе добре подготвен”.

Колкото до Русия, тя „е в много крехка ситуация” и също заплашва да се срине, заяви Сорос, проблематизирайки дали ЕС или Русия ще се срине първи. Инвеститорът е известен с категоричната си подкрепа за украинското правителство срещу Москва. Украинската финансистка номер едно Наталия Яреско също бе сред поканените.

Глобалната икономика е под заплаха от обща дефлация, особено поради забавянето на китайската икономика. Китайското твърдо приземяване „е тук”. Аз не го очаквам, аз го наблюдавам. Но Китай има ресурсите да го управлява и има по-голяма възможност за маневриране, отколкото много други държави”, обясни Сорос.

Това захрани дефлационния риск, вече висок заради спада на цените на суровините и конкурентните девалвации, каза 80-годишния милиардер. Сорос разкритикува повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, с една година закъснение, когато американската икономика вече се забавя поради дефлация.

Колкото до изборите в САЩ, милиардерът е известен с подкрепата си за кандидатката на демократите Хилари Клинтън. Той заяви, че кандидатът за номинацията на републиканците Доналд Тръмп, съперникът му Тед Круз и останалите вършат работата на „Даеш”, докато сърфират върху вълната за всяване на паника и на „смъртна опасност”.

Подкрепи Economic.bg