В България работят над 56 000 ИТ специалисти

Около 50% от програмистите в ЕС нямат висше образование

В България работят над 56 000 ИТ специалисти
520 ~ 2 мин. четене

В България работят над 56 хиляди IT специалисти, което е близо 2 на сто от общата заетост в страната, отчита анализ на Евростат за профила на компютърните специалисти в ЕС през 2014 г., публикуван днес. Около половината от тях са под 35-годишна възраст, а близо 70 на сто от този род специалисти у нас са от мъжки пол и с висше образование.

Освен това компютърните специалисти са били изключително търсени на родния пазар на труда и почти всяко трето предприятие у нас е изпитвало трудност при намиране на специалисти с компютърни умения.

В подкрепа на изнесените данни на европейската статистика може да се посочи, че само от началото на годината в популярен български сайт за търсене на работа, има публикувани над 2800 обяви от фирми за търсене на IT специалисти у нас. България, Италия и Полша са били сред страните, в които около 30 на сто от предприятията са изпитвали трудност при намирането и назначаването на подобен род специалисти.

Най-голям глад на IT специалисти е отчетен в Чехия и Люксембург /около 60 на сто незаети места/, Австрия /56 на сто/, Холандия /53 на сто/, Малта, Естония, Ирландия и Словения - около 50 на сто незаети места за IT специалисти. Като цяло най-голяма е бройката на компютърните специалисти във Великобритания - близо 1,5 милиона души, Германия - 1,4 милиона, Франция - около 900 000, Италия, Испания, Холандия и Полша - по около половин милион и др.

В ЕС през 2014 г. близо 8 милиона души са били заети в областта на комуникационно информационните технологии, отчита Евростат. Според анализа близо 56 на сто от IT специалистите имат висше образование, като най-висок е техният дял в Испания - 77 на сто от специалистите там са висшисти, Белгия, България и Кипър - 72 на сто от IT специалистите са висшисти и др. Най-ниско е нивото на висшистите с компютърни умения в Италия - 31 на сто, Малта - 38 на сто, Словения, Словакия и Румъния - по около 40 на сто и др.

Най-висок е делът на младите /под 35 години/ IT специалисти в Малта - 60 на сто, Латвия - 56 на сто, Литва - 52 на сто. България също е в челото на тази класация на млади IT специалисти с 48 на сто, заедно със страни като Полша, Румъния и Естония, пише БТА.

Подкрепи Economic.bg