Украйна глоби „Газпром” с 3,5 млрд. долара

Компанията е злоупотребила с господстващо положение

Украйна глоби „Газпром” с 3,5 млрд. долара
288 ~ 1 мин. четене

Антимонополната комисия на Украйна реши, че руският газов гигант „Газпром” е злоупотребил с господстващото си положение на пазара и му наложи глоба в размер на 85 млрд. гривни (около 3,5 млрд. долара), съобщи Reuters.

„Взето бе решение, че „Газпром” е извършил злоупотреба с господстващо положение на пазара за транзит на природен газ през магистралните тръбопроводи на територията в Украйна. Глобата е 85 млрд. гривни”, написа в профила си във Facebook директорът на комисията Юрий Терентев.

На срещата не е имало представители на „Газпром”, съобщи „Интерфакс Украйна”.

Тази седмица министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демшичин съобщи, че страната му е вдигнала с 50% таксата за транзит на руски газ и тя вече възлиза на 4,5 долара за преноса на 1000 куб. м. газ на 100 км. На 20 януари Демшичин допълни, че ако руската страна откаже да плаща по новите тарифи, Киев ще заведе иск срещу „Газпром”, припомня РБК.

В Стокхолмския арбитражен съд вече има няколко иска от руска и украинска страна относно газовия въпрос. По-конкретно „Газпром” настоява „Нафтогаз Украйна” да плати 18,5 млрд. долара за суровина, доставена в периода 2012-2013 г. На свой ред украинското дружество подаде иск заради договора за транзит.

Тази седмица „Газпром” съобщи, че Киев дължи 2,549 млрд. долара за доставки на природен газ за последното тримесечие на 2015 г. и плащането трябва да стане в срок до 10 дни.

40% от руските газови доставки за ЕС минават през Украйна.

Подкрепи Economic.bg