Плевнелиев иска по-силно присъствие на НАТО в Черно море

България има готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонционалната бригада в Румъния

Плевнелиев иска по-силно присъствие на НАТО в Черно море

Предизвикателствата, свързани с влошената среда на сигурност по източния и южния фланг на Алианса, ще обсъдят държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО, които се събират във Варшава. Българската позиция на Срещата на върха ще бъде представена от държавния глава Росен Плевнелиев, съобщиха от администрацията на президента.

"Във Варшава ще се покаже единство, воля и ясно ще бъде заявено, че НАТО е основният източник на сигурност и стабилност за България, за държавите членки и за Европа". Това заяви президентът Росен Плевнелиев преди участието си в първата работна сесия на Северноатлантическия съвет в полската столица.

България има ясна, единна и съгласувана позиция на всички институции по отношение на рисковете пред сигурността в Черноморския регион, подчерта той.

"Ще изразим своята загриженост по отношение на нарушения баланс в региона и от ускорената милитаризация на Крим от страна на Руската федерация. Ще заявим много ясно, че НАТО трябва да демонстрира ангажимент към сигурността на държавите-членки от Черноморския басейн и очакваме да бъде признато стратегическото значение на Черно море за сигурността на страните членки на НАТО от региона", заяви Росен Плевнелиев.

"Южният и източният фланг на НАТО не трябва да бъдат пренебрегвани. Настояваме за по-засилено присъствие, за по-добра координация, за повече съвместни учения и за подобряване на националния отбранителен капацитет и на този на партньорите от НАТО", заяви президентът Плевнелиев.

"От присъединяването си към НАТО страната ни последователно се застъпва за по-силно присъствие на Алианса в Черно море", допълни държавният глава. Принципната българска позиция е за разширяване на предното присъствие на Алианса в Черно море, на изток и на юг, адаптирано към нуждите на всяка една от държавите членки и под командването на НАТО, подчерта още президентът Росен Плевнелиев.  

Като принос към общата сигурност на всички съюзници от НАТО, се очаква лидерите да утвърдят разполагането на четири многонационални батальона в Прибалтика и в Полша на ротационен принцип и да обсъдят формирането на многонационална бригада в Румъния.

"Тези формирования имат изцяло отбранителен характер, показват солидарността към държавите, които се чувстват заплашени и показват способността на Алианса да защити всяка страна членка", подчерта Росен Плевнелиев.

България има готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонционалната бригада в Румъния, която се ще провежда учения за подобряване на съвместимостта и координацията на партньорите от НАТО, уверяват от администрацията на върховния главнокомандващ.

България има принципна и категорична позиция относно действията на Руската федерация в Крим, посочи още президентът Росен Плевнелиев. "Нашата позиция изцяло ще отчете рисковете и предизвикателствата от Изток и изцяло с отбранителна цел. Каналите за комуникация и за политически диалог с Русия остават открити", подчерта президентът.

На 9 юли във Варшава българският президент ще участва в заседанието на Комитета НАТО-Украйна. България последователно подкрепя независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата в Украйна с мирни и дипломатически средства, гласи съобщението от президентството.

"Трябва да си даваме сметка за мащаба на този конфликт, който е с много тежки последици за украинския народ. Ще настояваме за пълно изпълнение на ангажиментите на всички страни по Минските договорености, нямаме друга алтернатива", каза държавният глава.

На срещата на върха ще бъде утвърдено решението на министрите на отбраната от НАТО за увеличаване на подкрепата чрез Пакета за всеобхватно подпомагане на Украйна. България е водеща нация в Доверителния за долекуване и рехабилитация на украински военнослужещи и получава висока оценка от своите партньори, посочи държавният глава.

Коментари: 0