Плевнелиев: Покупката на Ф-16 е стратегическо решение за България

Все по-силна изглежда кандидатурата на Мишел Барние за следващ председател на ЕК, смята Плевнелиев

Плевнелиев: Покупката на Ф-16 е стратегическо решение за България
Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Това каза Росен Плевнелиев (президент на България в периода 2012-2017 г.) в ефира на БНТ тази сутрин. „Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение“, смята той.

Плевнелиев коментира и посещението на настоящия президент Румен Радев в Санкт Петербург, където се срещна с руския си колега Владимир Путин. „Държавният глава трябва да знае къде стоим“, коментира той и добави, че той „вече се е скарал с правителството на САЩ“. 

„Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС“, каза още Плевнелиев. 

Относно избора на нов председател на Европейската комисия, Плевнелиев обърна внимание, че в трудни времена се изисква силно лидерство. В тази връзка шансовете на Манфред Вебер за наследник на Жан-Клод Юнкер все повече намаляват, смята той. „Шансовете на Манфред Вебер за изключително минимални от гледна точка на това, че той е по-скоро лидер на една партия в Европейския парламент, но досега не е управлявал държава, не е бил министър-председател, не е бил президент. Не е бил на това ниво, на което очакваме“, каза Плевнелиев. 

Според него ни трябват лидери, които „наистина да излъчват, да вярват, да имат план и да отстояват ежедневно този европейски съюз, който искаме да бъдем, отвъд партийните игри“. Шансовете и на Манфред Вебер, и на Франс Тимерманс намаляват към момента, смята Плевнелиев, според когото все по-силна изглежда кандидатурата на Мишел Барние.  

Относно спекулациите за избирането на Кристалина Георгиева за следващ български еврокомисар и дори предсеадтел на ЕК, Плевнелиев подчерта, че не може да говори от нейно име, но изтъкна, че „тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена“. Според Плевнелиев българското правителство има своята кандидатура за еврокимисар в лицето на Мария Габриел. 
Коментари: 0