По-евтин роуминг на Балканите от лятото, но само за данни

До 2021 г. цените трябва да достигнат 20 евроцента на мегабайт

По-евтин роуминг на Балканите от лятото, но само за данни

Роумингът със страните от Западните Балкани ще поевтинее още това лято, но само за данни, не и за разговори. Това обяви еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество  Мария Габриел на пресконференция днес, на която разясни постигнатото в разговорите от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани е вчера в София.

Очаква се цените за мобилен роуминт да паднат до 10 пъти.

Следващата година цената на мобилния интернет в страните от Западните Балкани трябва да бъде 70 евроцента за мегабайт, а през 2021 година да достигне 20 евроцента за мегабайт.

Ангажиментите са записани в декларацията, предложена  от еврокомисаря, която беше приета по време на историческата среща на върха между лидерите на страните членки на Европейския съюз и Западните Балкани.

 „От 1 август 2018 г. ще видим намаление на цените на пакетите данни, като операторите ще обявят нови оферти на много по-ниски цени. Операторите също така поемата ангажимент да предложат специални мерки срещу шоково високите сметки за всичките си клиенти от Западните Балкани”, посочи Габриел, цитирана от бТВ.

По думите й следващата стъпка е до лятото на 2019 година да има цена от 70 евроцента за мегабайт, така че процесът за намаляване на цените да продължи. „Нещо повече, очакваме година след това тази цена така, както се случи в Европейския съюз, да падне 45 евроцента, 2021 г. на 20 евроцента за мегабайт”, каза тя.

Коментари: 0