Почина проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Той се е лекувал от тежко заболяване в Швейцария

Почина проф. д-р Лъчезар Цоцорков
8928 ~ 2 мин. четене

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков, почетен председател на Надзорния съвет на минерално–суровинната компания „Асарел-Медет“ е починал днес в Швейцария, където се е лекувал от тежко заболяване. Това съобшиха официално от Българска минно-геоложка камара (БМГК). Погребението ще се извърши в гр. Панагюрище, като информация за това ще бъде оповестена допълнително.

„Кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бележи края на една ера от историята на „Асарел-Медет“ АД, на община Панагюрище, на БМГК и на минната общност в България. Неговият изключителен земен път остави следа в материалното, културното и духовното наследство на Панагюрище и на България. Неговото име остава записано със златни букви в летописите на минния бранш и на страната. Неговият опит, идеи и визия за устойчивото развитие на българската минерално-суровинна индустрия ще станат наш дълг и кредо в нашия път напред.“ – се посочва в съболезнователното писмо до семейството на проф. Цоцорков.

Екипът на списание "Икономика" и сайта Economic.bg поднася своите съболезнования към семейството и близките на г-н Цоцорков. 

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ от 2014 г., а от 1986 г. е главен и изпълнителен директор на дружеството. Роден е на 16 октомври 1945 г. в Панагюрище. Завършил е Технически университет в София, специалност Подемно-транспортни, строителни и минни машини. Постъпва на работа в Минно-обогатителен комбинат „Медет“ през 1971 г. като млад специалист – стипендиант на предприятието. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация, а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”.

От създаването на Българска минно-геоложка камара през 1991 г. той бе нейн председател. Проф. Лъчезар Цоцорков бе сменен от поста преди две седмици, на 27 април, 2017 г. и неговото място зае проф. д.т.н. Николай Вълканов.

Г-н Цоцорков бе меценат на културата. Инициираше, реализираше и подпомагаше многобройни проекти в община Панагюрище и страната в областта на образованието, здравеопазването, спорта, научните изследвания и екологията.

Подкрепи Economic.bg