Поевтиняването на петрола продължава

Пазарът реагира на предупреждението, което Тръмп изпрати към големите производители на суровината

Поевтиняването на петрола продължава

Снимка: Pixabay

3194 ~ 1 мин. четене
Цените на петрола продължават да се движат надолу, след като вчера фючърсите се обезцениха с близо 3%. В ранната азиатска търговия цената на сорт Брент се движеше с 0.2% по-ниско от вчера, падайки под 65 долара за барел. Американският лек суров петрол потъна с 0.4% до 55.2 долара за барел.

В понеделник сесията стартира при високи цени на петрола, но след туит на американския президент Доналд Тръмп, призоваващ ОПЕК да не вдига изкуствено цената, тя в крайна сметка падна.

„Петролните цени стигнаха твърде високо. ОПЕК, моля отпуснете ги, не прекалявайте. Светът няма да издържи на ръста на цените, той е уязвим“, написа в Twitter американският президент.

 Според анализатори Съединените щати - най-големият консуматор на петрол в света, са склонни да противодействат на високите цени, управлявани от големите износители, които свиват изкуствени производството.

Техническият анализатор на Reuters Ван Тао заяви във вторник, че американският суров петрол може да тества подкрепа от 54.39 долара за барел, а пробив под това ниво може да изпрати цените до 53.18 долара.

ОПЕК и някои големи производители извън картела като Русия се договориха в края на миналата година да намалят производството си с 1.2 млн. барела дневно, за да предотвратят нарастващия голям запас от доставки.
Подкрепи Economic.bg