Wall Street се успокои след добрите новини за китайските мита

В резултат на новините индустриалният Dow Jones записа ръст от 60 пункта

Wall Street се успокои след добрите новини за китайските мита

Снимка: Pixabay

372 ~ 3 мин. четене
Американските фондови борси записаха успешен старт на седмицата, след като водещите индекси приключиха с умерени повишения. Настроенията на Wall Street бяха предимно позитивни, след като президентът Тръмп обяви, че няма да повишава митата върху китайски стоки след изтичането на временното примирие на 1 март, тъй като вижда значителен напредък в преговорите между Вашингтон и Пекин.

В резултат на новините индустриалният Dow Jones записа ръст от 60 пункта, като в състава на индекса със силно представяне се отличиха акциите на Caterpillar и Goldman Sachs. Широкият S&P500 добави 0.12% към стойността си, а технологичният NASDAQ финишира с ръст от 0.36%. Акциите на General Electric поскъпнаха с над 6%, след като по-рано през деня компанията обяви, че продава своя биофармацевтичен бизнес на вашингтонската корпорация Danaher срещу 21.4 млрд. долара.

Основните европейски индекси също завършиха сесията на зелено, подкрепени от напредването на търговските преговори. Паневропейският Stoxx600 напредна с 0.26%, а със силно представяне се отличи секторът за продажби на дребно. Немският бенчмарк DAX добави 0.42%, последван от САС40 и FTSE100 с повишения от 0.31% и 0.07%.

На пазарите за суровини щатския петрол поевтиня с близо 3%, след като в свой пост в социалната мрежа Twitter президентът Тръмп обвини страните членки на ОРЕС за високите цени на черното злато. В края на деня барел лек суров петрол се търгуваше на цена от $55.42.

Акценти днес

Изявление – Джером Пауъл

Тази седмица инвеститорите ще насочат вниманието си към участието на Джером Пауъл в първата за годината панелна дискусия относно икономическите перспективи и паричната политика на САЩ. Във вторник в 17:00 часа българско време председателят на ФЕД ще отговаря на въпроси пред Банковия комитет на Сената, а в сряда по същото време ще се яви Комитета по финанси на Камарата на представителите на САЩ. По време на дискусиите е възможно да има повишена волатилност на валутните и фондовите пазари.

Финансови отчети Q4 2018 – Home Depot Inc.

Един от гигантите в сектора за търговия на дребно ще публикува своите финансови резултати за последното тримесечие на 2018 в часовете преди отварянето на щатската сесия. Очакванията са Home Depot Inc. да отчете печалба на акция от $2.16, спрямо $1.69 за същия отчетен период на 2017 година.

Инструмент на фокус - Micron Technology, Inc.

Началото на 2019 година беляза края на тежкия низходящ тренд, по време на който акцията на Micron загуби над 50% от стойността си. В момента компанията наваксва загубените позиции, като ключов момент беше успешният пробив над ниво 38.20% от корекцията на Фибоначи, където се намира и 200-дневната ЕМА. Възможен е кратък период на консолидация, след което очакваме нов импулс на покупки и достигане до цена от $50.

AUD/NZD

Валутната двойка успя да пробие съпровождащата низходящия тренд линия, но въпреки това цената продължи движението си надолу, образувайки нов канал. Допълнителна съпротива виждаме и от 50-дневната пълзяща средна, която не е била пробивана успешно от средата на 2018. Очакваме низходящият тренд при AUD/NZD да продължи, като първа цел ще бъде ниво 1.03.

XAG/USD

Въпреки че доброто представяне на среброто продължава, ценният метал не успя да постигне нов локален максимум, а съпротивата около $16 за тройунция отново ограничиха цикъла на поскъпване. Очакваме продавачите да поемат инициативата, като пробив под ниво 15.50 може да се използва като сигнал за вход в къса позиция.

DAX

От началото на годината DAX показва силно представяне и на 8-часова графика можем да видим формирането на възходящ трендови канал. През изминалата седмица немският индекс забави повишението си, но въпреки това успя да постигне нов локален максимум. Все още не е наличен сигнал за корекция, което може и да доведе до тест на ниво 11 750 пункта, но в всяка индикация за слабост на купувачите може да се използва за вход в къса позиция.
Подкрепи Economic.bg