Показаха новата най-бърза кола в света

Моделът е на дубайската компания Devel и развива над 300 мили в час, двигателят е с 5000 конски сили

Показаха новата най-бърза кола в света

Снимка: Devel

Времето на супер автомобилите, движещи се с над 300 мили в час (над 480 км/ч) може скоро да дойде. Поне така мисли базираната в Дубай автомобилна компания Devel.

На започналото днес автомобилно шоу  Дубй компанията представи концепцията си Devel Sixteen, мощен хипер автомобил, предава CNN.

Създателите на Sixteen казват, че колата ще може да развива 300 мили в час когато започнат тестовете й. Това позволява тя да грабне веднага титлата на най-бързата кола в света.

Малко данни за скептиците - Sixteen е с 5000 конски сили (bhp). За сравнение, притежателят на световния рекорд за бързина в момента - Koenigsegg Agera RS с 277,9 мили в час, поставен през ноември 2017 г., има невероятните 1360 к.с., докато друг претендент за трона и титлата от 300 мили в час - Hennessey Venom F5, има 1,600 конски сили и 7.4-литров двигател с двойно турбо V8.

Компанията, която прави двигателя за колата на Devel Steve Morris Engines (SME) показва, че амбициите са повече от пожелание.

На 3 ноември базираният в Мичиган производител пусна видео, за да покаже колосалния 12,3-литров V16 четирикорпусен двигател, който на динамометъра показва завидните 5007 конски сили задвижване.

Как обаче моторът ще функционира на пистата, остава да се види.

На изложението  Dubai Motor Show  разработчикът на Devel Рашид Ал-Атари казва пред CNN, че очаква колата да бъде завършена "в следващите 12-18 месеца", включително с тестовия период.
Коментари: 0